29.05.2022-12:19 (Son Güncelleme:29.05.2022-12:19)

Sera desteği nasıl alınır? 2022 sera desteği belgeleri

Ülkemizde sera kurmayı düşünen çiftler sera kurmak için gerekli şartları ve belgeleri öğrenmeye çalışıyor. Peki Sera desteği nasıl alınır? İşte 2022 sera desteği belgeleri...

Türkiye’de tarım alanında yer almak isteyen çiftçiler sera kurmayı gündemlerine almış durumda. Sera kurmak için gerekli izinlerin ve belgelerin neler olduğunu öğrenmek isteyenler internet üzerinden araştırmalarını sürdürüyor. Sera kurmak için izinlerin özel idarelerden ve belediyelerden alınması gerektiği biliniyor. Fakat bu sera kurulacak bölgelere göre söz konusu izinler ve belgelerde değişiklik yaşanabiliyor.

Sera desteği nasıl alınır?

Örtü altı bitki yetiştiriciliği olarak da bilinen tarım yatırımı olan seralar için diğer yatırımların aksine yasal izinler gerekmemektedir. Fakat sera kurmak için bazı şartların karşılanması ve bazı belgelerin hazırlanması gerekmektedir. r. Sera kurmak öncelikle sera yerini doğru seçmeli, daha sonra plan ve proje aşamalarının doğru şekilde yapılması gerekmektedir.

Çiftçilere sera kurması için devlet tarafından hibe desteği verilmektedir. Çiftçilerin sera kurması için çiftçilik belgesi, vergi levhası gibi belgeleri hazırlaması gerekiyor. Bunun dışında en az 1000 metrekare alana sahip olan çiftçilere 30 bin TL hibe desteği veriliyor. Fakat bazı durumlarda çiftçilik belgesine ihtiyaç duyulmuyor.

Sera kurmak için gerekli belgeler ise şu şekilde:

Vergi levhası sureti

Meslek odasından son 6 ay içerisinde alınacak sera projelendirmesi

Oda onaylı sicil kayıt belgesi

İşletmeye ait sera projesinin onaylı sureti

Gerekli görüldüğü takdirde belediyelerden izin alınması

Bu belgelere sahip olanlar sera kurmak üzere KOSGEB’e başvuru yapabilir. Sera kurmak isteyen kişilerin dikkat etmesi gereken bazı unsurlar bulunmaktadır. Bu unsurlar şu şekildedir:

İklim koşulları

Yol bağlantısı

Toprak yapısı

Rakım

Su kaynağının kalitesi

Işık

İş gücü


Sera içine ekilecek bitkilerin doğru şekilde büyümesi için bu etkenler oldukça önemlidir. Sulama, ısıtma, soğutma ve nemlendirme gibi işler için su kalitesine dikkat edilmesi gerekir. Akarsu, göl, içme suyu şebekesi gibi su kaynaklarından yararlanılabilir. Seracılık, yoğun iş gücü gerektiren bir süreçtir. Bu sebeple sera kurmak isteyenlerin gerekli iş gücünü sağlayacaklarından emin olması gerekmektedir.

Sera kurma desteği şartları nelerdir?

Devlet sera kuran kişilere sağladığı hibe desteği maliyetin yüzde 25 ile 50 arasında azaltılmasını sağlar. SeArazi büyüklüğü en az 1 dekar olmalıdır.

Arazi örtü altı kayıt sistemine kayıtlı olunması

Daha önce kurumlardan kredi alınmamış olması

Gübrenin kimyasal gübre olmaması, tamamen biyolojik gübre kullanılması

Bu şartlar doğrultusunda hibe desteklerine genç çiftçiler başvuru yapabilmektedir. Devlet desteği, 30.000 TL hibe, 100.000 TL faizsiz kredi desteğidir. Seracılık için KOSGEB kredisi almak isteyen çiftçiler, 32 saatlik bir eğitime tabi tutulur. Eğitim sonunda verilen sertifika ile gerekli izinler ve krediler alınabilir. Aynı zamanda TEB Bankası ve Finansbank da sera kredisi veren bankalardır. Bankalardan alabileceğiniz kredi destekleri, maliyetinizi %85 oranında karşılamakta, 12 ay gibi uzun süreli ödeme seçenekleri sunulmaktadır.

Sera kurmak için gerekli tüm izinleri alan ve şartları sağlayan kişiler şu belgelerle beraber KOSGEB’e başvuru yapabilir:

Çiftçilik Belgesi

Kontrollü Örtü Kayıt Altı Sistemine kayıt belgesi

Kimlik fotokopisi

Seraya ait ekspertiz

Yeni yapılacak platforma ait kesin fatura

muratcankilic@haber365.com.tr