10.04.2021-09:29 (Son Güncelleme:10.04.2021-09:29)

Sağlık Verilerini Çaldılar!

Dolandırıcıların bu seferki hedefi sağlık verileri oldu. Sağlık datalarını ele geçiren telefon dolandırıcıları, Sağlık Bakanlığı’ndan arıyormuş gibi insanları dolandırmaya başladı.

Koronavirüs verilerine ait bilgilerinde içinde bulunduğu birçok sağlık verileri dolandırıcılar tarafından ele geçirildi.

Sabah Gazetesi’nden Metin Can’ın haberine göre; Kanser hastaların, kovid-19 hastalarına kadar birçok sağlık verisinin internet üzerinden satılmaya başladı. İnternet üzerinden satışı yapılan verilere dünyanın her yerinden talep gelmeye başladı.

Kişisel Verileri Koruma Kanunu için ciddi tedbirler alan firmaların emekleri sömürülmüş durumda. Günlük koronavirüs datalarını ele geçiren telefon dolandırıcıları, kendilerini Sağlık Bakanlığı'ndan mesaj atıyormuş gibi göstererek hastaları farklı farklı yöntemlerle dolandırıyorlar.

İNTERNET SİTELERİNE DİKKAT

Sağlık verilerini ele geçiren dolandırıcılar, hastaların güvenlerini kazanmak için profesyonel internet siteleri kuruyorlar. Kurulan bu siteler ile hastaların kredi kartı bilgilerine ulaşmaya çalışıyorlar.

Hastalara gelen mesajlarda, ‘Sayın vatandaşımız koronavirüs takip sürecindesiniz. Randevu ve ilaç takvimi oluşturmak için tıklayın’ şeklinde ifadeleri kullanan telefon dolandırıcıları asıl durumu linke tıklanınca başlıyor. Söz konusu mesajlarda belirtilen linke tıklandığında, casus yazılım sistemi ile kişisel bilgiler ele geçirilip kişisel banka hesaplarına ulaşıyor.

EN İNCE DETAYI HESAPLIYORLAR

Dolandırıcılıkta sınır tanımayarak; ’Sağlık Bakanlığı'ndan arıyoruz’ diyerek vatandaşları arayıp dolandırıyorlar ve ilaçlarını bilerek insanlarda güven oluşturuyorlar.

İnternette oldukça ilgi gören sağlık verileri arasında yok yok. Cinsel sorunları için ilaç kullananlardan tuttukları takımlara kadar hemen her alanda KVKK kurallarını hiçe sayan datalar kolaylıkla alıcı ve satıcı bulabiliyor. En fazla rağbet gören datalar ise şunlar olarak sıralanıyor: Masaj salonu kullananlar, bitkisel ürün alanlar, cinsel performans sorunu yaşayanlar, tuttuğu takım datası, okul-hastane dataları, sağlık-sigorta, dini ürün pazarlama, kargo takip dataları, marka elektronik ve giyim dataları, cep telefon dataları, spor merkezi kayıt dataları.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr