12.05.2021-13:12 (Son Güncelleme:21.04.2023-14:16)

Sağlık Bakanlığı'ndan Ramazan Bayramı beslenme önerileri

Bayramın ilk gününde Sağlık Bakanlığı'ndan sağlık beslenme için öneriler geldi. Bayramda nasıl beslenilmeli? İşte detaylar...

Yarın bayram. Bir Ramazan ayını daha geride bıraktık. Sağlık Bakanlığı Ramazan Bayramı’na dair, ‘Ramazan boyunca gece kalkıp sahur yemeği yemek, Ramazan’dan sonra gece yeme alışkanlığı şeklinde sürdürülmemeli’ açıklaması yaptı.

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Ramazan Bayramı süresince koronavirüs salgını nedeniyle alınan tedbirlere uygun hareket edilmesi gerektiği tekrar hatırlatıldı.

Ramazan nedeniyle beslenme düzenindeki değişikliklere, Ramazan Bayramı ve sonrasında dikkat edilmezse öğün sayısının artmasına ve bazı sindirim sistemi rahatsızlıklarına neden olabileceğine dikkat çekildi.

Taze sebze meyve tüketin

Açıklamada, ‘Ramazan ayının sonlanması ile tüketilecek yiyeceklerin miktarı aniden artırılmamalıdır. Gerektiğinde ara öğünlerde taze meyveler, ceviz, badem, fındık ya da az şekerli kompostolar, ayran, kefir gibi içecekler beslenme düzenine eklenebilir. Bayram sabahı hafif bir kahvaltı ile güne başlanmalıdır. Kahvaltıda kızartma, kavurma yöntemleriyle pişirilmiş besinler tüketilmemelidir. Domates, salatalık, maydanoz, taze biber gibi çiğ sebzeler bolca tüketilmeli, az tuzlu peynir ve haşlanmış yumurta tercih edilmelidir. Sucuk, salam, sosis gibi yağlı besinlerden, börek ve hamur işi gıdalardan sakınılmalıdır. Tam tahıl ekmeklerinin tercih edilmesi kan şekerini kontrol altında tutacağından ve tokluk hissi vereceğinden önemli.’ denildi.

Hızlı yemek yemeyin

Yemeklerin hızlı yenilmemesi gerektiğine vurgu yaparak, ‘Besinler iyi çiğnenmeli, yemekler hızlı yenmemelidir. Ramazan Bayramı süresince mide ve bağırsak rahatsızlıkları yaşanmaması için fazla şeker ve şekerli gıdaların tüketimine dikkat edilmelidir. Hamurlu, şerbetli tatlılar yerine küçük porsiyonlar halinde sütlü tatlılar, taze veya az miktarda kuru meyveler; şerbetler yerine şekersiz veya az şekerli komposto/hoşaf suları, az şekerli limonata, ayran gibi içecekler tercih edilebilir. Sindirim sisteminin düzenli çalışması ve kabızlıktan korunmak için lif (posa) içeriği yüksek olan sebze, meyve ve kuru baklagiller tüketilmelidir. Lif içeriği yüksek bu besinler aynı zamanda kan şekerinin hızla yükselmesini de engeller. Diyabet, kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon gibi kronik hastalığı olanlar uyguladıkları diyete bayram süresince de özen göstermelidir.’ ifadesi kullanıldı.

Sürekli değil aralıklı yemek yiyin

Sıvı ihtiyacının karşılanması için günde en az 2-2,5 litre sıvı alınmasının oldukça önemli olduğu belirtilerek, ‘Su, ayran, az şekerli limonata, az şekerli komposto/hoşaf gibi sıvı gıdalar gün içinde tüketilmelidir. Tüm bireyler özellikle de yaşlı ve tansiyon hastası olanlar çay, kahve gibi kafein içeriği yüksek içecekleri gün boyu fazla miktarda tüketmemelidir. Ramazan boyunca gece kalkıp sahur yemeği yemek, ramazandan sonra gece yeme alışkanlığı şeklinde sürdürülmemelidir. Bayram süreci ile birlikte kişilerin uyku düzeni Ramazan öncesi düzenlerine dönmeli, böylece gece yeme alışkanlığının önüne geçilmelidir. Ramazan ayı boyunca enerji harcamamak için azaltılan fiziksel aktivitenin bu dönemin sonlanmasıyla birlikte artırılması evde kalındığı süre içerisinde de evde fiziksel aktivite uygulamalarının yapılması yararlı olacaktır.’ denildi.

mihrabkurt@haber365.com.tr