Yeryüzünde yaşanmakta olan rekabet uzaya da taşımış olan süper güçler bir süredir bu alanda ciddi adımlar atmakta. ABD ve Çin'in de ciddi yatırımlarda bulunduğu uzaydaki rekabette Rusya çok önemli bir adım atmış durumda.
RUSYA'DAN TARİHİ ADIM
Rusya, Sovyetler Birliği'nin çöküşünden bu yana en büyük roketini fırlattı. Tarihi görev Kuzey Rusya'da bulunan Plesetsk Uzay Üssü'nde yaşandı. 61 ton ağırlığında olan 210 ft Angara A-5 başarı ile fırlatıldı.
İngiliz Daily Mail gazetesinde yayımlanan habere göre, söz konusu roketin yörüngeye askeri uyduları taşıması bekleniyor.
RUSYA'NIN GERÇEKLEŞTİRDİĞİ FIRLATMA TARTIŞMALARA KONU OLDU
Söz konusu haberde füzenin fırlatılmasının zamanlanmasına da dikkat çekilmiş durumda. Zira fırlatma, Rus yetkililerin NATO'yu 1941 yılında Rusya'yı işgal eden Alman ordusu Wehrmacht'a benzetmesi ve Ukrayna'da yer alan olası bir çatışmayı 1962 yılındaki Küba füze krizi ile karşılaştırmış olduğu dönemde gerçekleşti.
Yine aynı haberde 'Putin, yeni füzenin Rusya'nın uzay endüstrisini canlandıracağını ve diğer eski Sovyet ülkelerine olan bağımlılığı azaltacağını umuyor.' yorumu da yer buldu.
Adını Baykal Gölü'nden alan bir Sibirya nehrinden alan Angara roketleri, Sovyetler Birliği'nin çöküşünün ardından inşa edilen ilk büyük roket ailesi olarak dikkatleri üstüne çekmekte.
Angara roketleri 1960'lı yıllarda kullanıma giren fakat ve son yıllarda bir dizi arıza ile gündemden düşmeyen Proton roketlerinin yerini almak için tasarımı yapıldı.
ÇİN HİPERSONİK FÜZE İLE ÖNDE
Geçtiğimiz aylar içerisinde Çin hipersonik füzesini test ederek rakiplerinin bir adım önüne geçme başarısını elde etmişti.
İngiliz Financial Times gazetesinin deşifre etmiş olduğu hipersonik füze, Çin hükümeti tarafından yalanlanmış olsa da bu açıklama dünya basınında pek de inandırıcı olacak şekilde bulunmamıştı.
Pek çok kaynağa göre, Pekin, nükleer kapasiteye sahip söz konusu füzenin fırlatmasını ağustos ayı içerisinde gerçekleştirdi. Uzay sınırından önceki alçak yörüngeye kadar çıkan füze, bu olayın ardından Dünya’ya doğru düşüşe geçti ve yerdeki hedefini 32 kilometre kadar ıskaladı.
Bu haberlerin üzerine de ABD Uzay Kuvvetleri'nde görev alan General David Thompson Çin'in büyüyen askeri uzay potansiyeli hakkında çeşitli uyarılarda bulunmuş ve Çin'in uzayda ilk vuruş kabiliyetine sahip olup olunmadığı sorusuna da 'bir potansiyel var' şeklinde yanıtını vermişti.
ABD'DE 2020 YILINDA TRUMP KURMUŞTU
ABD eski Başkanı Donald Trump'ın Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası olarak da tanınan 2020 savunma bütçesini onaylaması ile beraber ABD Uzay Kuvvetleri Komutanlığı resmi bir şekilde kurulmuştu.