31.03.2022-12:18 (Son Güncelleme:31.03.2022-12:18)

Ramazan hilali göründü mü, nerede görünecek? Ramazan Hilali görünmesi şart mı? Ramazan hilalli ne zaman görünür?

Ramazan ayına az bir süre islam alemi, Peygamberimizin 'Hilali görünce oruca başlayınız' şeklinde buyurduğu Ramazan Hilalini merakla beklemeye başladı. Peki, Ramazan hilali göründü mü, nerede görünecek? Ramazan Hilali görünmesi şart mı? Ramazan hilalli ne zaman görünür? İşte merak edilen tüm bu soruların detaylı yanıtları..

Bir çok müslüman ülke Ramazan ayında oruçlarına gökyüzünde gördükleri hilali baz alarak başlarlar. Ramazan ayının ilk günü olarak kabul edilen Ramazan Hilali hicri takvimdeki bilgilere göre ramazanın başladığı günü bildirir. Oruçlarını tutmaya başlayacak olan müslümanlar ise Ramazan hilali göründü mü, nerede görünecek? şeklinde sorularla Ramazan Hilalinin kaçırıp kaçırmadıklarını merak ediyorlar.


Ramazan hilali göründü mü, nerede görünecek?

Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından yapılan açıklamada Hicri 1443 yılında Ramazan ayı hilalinin ilk defa Atlas Okyanusu ile Kuzey ve Güney Amerika Kıtaları arasından görüleceğini duyurdu. Hicri takvime göre ise Ramazan Hilali 1 Nisan 2022 Cuma günü Greenwich saati ile 06:25'de İÇTİMÂ olacak. Ramazan Hilali ayrıca aynı gün Greenwich saati olan 21:21'de de RU'YET olarak görülecek. 01 Nisan Cuma akşamını 2 Nisan Cumartesi gününe bağlayan gece Türkiye'de ilk teravih namazının kılınacağını bildiren Diyanet, ilk sahura o gece kalkılacağını ve ilk iftarında aynı gün yapılacağını bildirdi.

Ramazan Hilali görünmesi şart mı?


Ramazan ayı içinde tutulan Ramazan orucu, ay takvimleri değişme gösterdiğinden her yıl günlerinde farklılık gösterir. Eskiden, oruca başlamak isteyen müslümanlar ilk olarak Ramazan ayının başladığını tespit ederlerdi. Hz. Peygamber (s.a.s.), bir buyruğunda 'Hilali (Ramazan hilalini) görünce oruca başlayınız' ifadesiyle müslümanların oruçlarına başlamasını Şevval hilalini gördüklerinde ise bayram etmelerini söylemiş. Havanın bulutlu olması durumunda ise içinde bulunulan ayın 30 güne tamamlanması istenmiş.

Bu hadisin anlamında ise hilalin çıplak göz ile görülmedikçe oruca başlanmayacağı ve ardından da bayram edilmeyeceği fikri uyanırken konuyla ilgili diğer rivayetlerde yazılan bu hadislerin asıl amacının günümüz şartlarında en uygun uygulama öğretisinin aktarılması olduğu anlaşılıyor.


Ramazan Hilali, çıplak gözle görülmesi veya görülmemesinin mecburi olmadığı da anlaşılan hadis anlamında ay görülmese bile normal hareketlerine devam ettiği aktarılır. Kur'an-ı Kerim'de güneş ile ayın kendi içlerindeki hesaba hesaba göre hareket ettiği, her ikisinin de diğer fonksiyonlarında mutlak derecede birer hesap ölçüsünün kılındığı, toplumun hem yıl sayısını bilmeleri hem de hesaplarını yapabilmeleri için aya menziller tayin edildiği anlatılır.

Buna anlatılanlar çerçevesinde ise Hz. Peygamber'in (s.a.s.), kamerî ayının belirlenmesi ile ilgili çıplak gözle görme durumunu başvurulacak yek yöntem olduğu için değil de o zamanın şartlarında en sağlıklı sonucu veren tek yöntem olduğu için öngördüğü söyleniyor. Bu nedenle Ramazan Hilalini görmenin tek amacı Ramazan ayına girilip girilmediğinin belirlenmesi olup, çıplak gözle görmenin herhangi bir zorunluluğu olmadığı ifade edilir.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr