20.06.2021-18:00 (Son Güncelleme:17.04.2024-04:00)

Nilüfer Çayı’nda Korkutan Görüntüler! Atıklar Sebebiyle Rengi Siyaha Döndü!

Bursa'dan Marmara Denizi'ne dökülen Nilüfer Çayı, atıklar sebebiyle rengi siyaha döndü. Bununla beraber Bursa Ovası’nda tarım ve hayvancılık olumsuz etkilendi.

Nilüfer Çayı’nda korkutan görüntüler geldi. Bursa'dan Marmara Denizi'ne doğru akan Nilüfer Çayı; tarım, sanayi ve evsel atıklar sebebiyle renk değiştirdi. Son zamanlarda Marmara Denizi'nin en büyük problemi olan Müsiilaj sorununun üzerine bu durumun yaşanması denizin daha çok kirlenmesine sebep olurken, Nilüfer Çayı'ndaki kirlilik havadan çekilen görüntüler ile kaydedildi. DOĞADER Yönetim Kurulu Üyesi Murat Demir, o bölgede gerçekleştirdiği incelemeler sonrası bunun kimyasal atık olduğunu belirtti.

NİLÜFER ÇAYI KİRLENDİ, TARIM ETKİLENDİ

Uludağ’dan başlayıp, ovadaki birçok dere ve Susurluk Çayı ile birleşerek, Karacabey’den Marmara Denizi’ne dökülen yaklaşık 200 kilometrelik Nilüfer Çayı, kirli atıklar sebebi ile siyah rengi ile kaplandı.

‘BU ARTIK BİR SU DEĞİL, KİMYASAL ATIK’

Bununla beraber Bursa Ovası’nda tarım ve hayvancılık ise hayatı ve olanakları olumsuz etkiledi. Göldeki suyun rengindeki siyahlık ve kirli atıkların çaya boşaltıldığı noktalar kameralar tarafından görüntülendi. Daha önceden Nilüfer Çayı’nda insanların yüzmeyi öğrendiğini bildiren DOĞADER Yönetim Kurulu Üyesi Murat Demir, bunun bir kimyasal atık olduğunu dile getirerek ‘Nilüfer Çayı içinde balığı, kurbağası, kaplumbağası, yılanıyla, su bitkileriyle bir yaşam döngüsüydü, ancak şu an burada yaşam ihtimali sıfır. Çünkü bu artık bir su değil, kimyasal atık’ şeklinde konuştu.

Yönetim Kurulu üyesi Demir, sanayidekiler kadar evdeki hanımlarından suçlu olduğunu dile getirerek, 4 milyona yaklaşan nüfusumuzla, 20’den fazla sanayi bölgemizle biz bütün evsel ve sanayi atığımızı Nilüfer Çayı’na bırakıyoruz. Bunu hem evimizde hem de sanayimizde yapıyoruz. Yani sanayicimiz kadar evdeki teyzemiz de suçlu. Çünkü biz lavabolardan döktüğümüz kızartma yağları, bulaşık yağları, deterjan gibi atıklarla kirletiyoruz’ şeklinde konuştu.

‘BURADA YAŞAM İHTİMALİ YOK’

Bursa’nın önceki halini överek şimdi ise yaşanan durumdan şikayetçi olan Demir, ‘Zaten sanayi başlı başına bir kirlilik unsuru, sanayi demek kirlilik demek. O yüzden de Nilüfer Çayı kirli akıyor, su olmaktan çıkmış kimyasal atık halinde akıyor. Bursa’nın kültürel ve doğal mirasında Nilüfer Çayı’nın yeri var. Evliya Çelebi, Bursa’ya geldiğinde Nilüfer Çayı ve çayı besleyen akar suları gördüğünde 'Bursa sudan ibarettir' demiştir. Bursa’daki kültür suyla birlikte var olmuştur. 30-40 yıl öncesine kadar Bursa sanayi kenti olmadan öncesine kadar Nilüfer Çayı’nın etrafında şenlikler yapılırmış. Yaşlı teyzelerimiz denize hiç gitmediklerini yüzmeyi Nilüfer Çayı’nda öğrendiklerini söylerdi. Amcalarımız burada 120 kilo yayın balığı yakaladıklarını söylerlerdi. Nilüfer Çayı içinde balığı, kurbağası, kaplumbağası, yılanıyla, su bitkileriyle bir yaşam döngüsüydü, ancak şu an burada yaşam ihtimali sıfır. Çünkü bu artık bir su değil, kimyasal atık’ ifadelerini kullandı.

‘MARMARA DENİZİ ÖLÜME GİDİYOR’

Son zamanda yaşanan müsilaj problemine dek seslerini duyuramadıklarını bildiren Demir, doğanın sesini kendisinin duyurduğunu söyleyerek ‘Sanayici kirli teknoloji kullanmamalı, suyu yerinde arıtmalı. Yani suyu daha az tüketen ve hiç kirletmeyen teknoloji kullanmalı. Yani biraz yatırım yapmalı. Biz bir gün yine Marmara Denizi ne olacak, diyeceğiz. Bu su Marmara Denizi’ne aktığı sürece denizin ekosistemi bozulacaktır. Biz bunu yıllardır söylüyoruz ama ne yazık ki son müsilaj olayına kadar sesimizi kimseye duyuramadık. Bizim duyuramadığımız sesi doğa kendisi duyurdu. Marmara Denizi en sonunda gözümüze soktu ve ben ölüyorum dedi. Bu dereler, bu kirlilik evsel ve sanayi atıklarımız Marmara Denizi’ne kirli bir şekilde gittiği sürece Marmara Denizi ölüme, yok olmaya adım adım hızlı bir şekilde gidiyor demiştik, son yıllarda artık koşar adım gitmeye başladı. Sonucu hep birlikte yaşadık gördük’ dedi.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
SIRADAKİ VİDEOLAR

İstanbul’un ulaşım çilesi bitmiyor: Mahş...

AKOM uyarı vermişti: Rize ve Artvin’de s...

Yağmur İstanbul’u esir aldı: Eminönü’nde...

İki karısı ile kamera karşısına geçti: İ...

İnsan 3.0 yeni insan arketip: Prof. Dr....

Dünya bu görüntüleri konuşuyor: Meksika...

Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın açıkladı: İ...

Ukrayna’da sivil yerleşim yerine saldırı...

Otel alevler içinde kaldı: Gaziantep’te...

AK Parti’den başarılarla dolu özel klip:...

Sporcuları taşıyan araç kaza yaptı: 4 ki...

Acatenango Yanardağı’nda şimşek gösteris...

Şimdide camilere saldırmaya başladılar:...

Malatya’da meydana gelen depremin kamera...

İstanbul Sarıyer’de yolda çökme meydana...

Canlı yayında açıkladı: Ekrem İmamoğlu i...

Kim Milyoner Olmak İster'de geceye damga...

Ümraniye’de korku dolu anlar: İETT otobü...

Rusya ve ABD arasında İHA krizi

Yunanistan’dan bir acı haber daha: Yangı...

Adana’daki deprem sonrasında ortaya çıka...

15 Temmuz gecesinin kahramanı Ömer Halis...

Gökyüzünde hareketli dakikalar: Dev mete...

Askeri eğitim uçakları havada çarpıştı:...

Başak Dizer'e ihanet şoku! Ünlü oyuncu K...

İki gemi çarpıştı 970 ton yakıt suya kar...

Yok böyle cenaze töreni: Tabuttaki kadın...

Sosyal medya bu videoyu konuşuyor: Oy ku...

Depremzedeler kurulan konteynerde oyları...

Gaziantep’te korku dolu anlar: AK Partil...