19.08.2020-17:57 (Son Güncelleme:19.08.2020-17:55)

Nefes Darlığı

Solunum sorunlarından biri olan nefes darlığı, bireyin nefes alamaması ya da nefesinin daralması olarak açıklanabilir. Hava açlığı olarak da tanımlanabilen bu rahatsızlığın temelinde nasıl bir hastalığın yaptığı yine doktorlar tarafından teşhis edilmektedir. Peki nefes darlığı nasıl geçirilir? İşte detaylar…

Bu hastalık yalnızca bir solunum rahatsızlığı olmayacağı gibi solunum yolları içinde yaşanan Herhangi bir sıkıntı nedeniyle ve gerçekleşmesi Mümkün olabilir. Nefes darlığı sorunu akciğer kaynaklı bir sorun yahut akciğer dışı kaynaklı bir sorun olarak karşımıza çıkabilmektedir bu yüzden nedenin iyi teşhis edilmesi gerekmektedir. Nefes darlığı sorununun kesin olarak çözüme kavuşturulabilmesi için teşhisin konulması yani fiziki olarak bir müdahalenin bulunması EKG’nin çekilmesi tahlil yapılması yahut bunun gibi çeşitli testlere tabi tutulması gibi işlemler gerekmektedir. Aynı zamanda bu tür sorunlar kaygı bozukluğuna da neden olabileceği için bu sorunu yaşayan kimsenin psikolojik destek alması da tavsiye olunur.

ANİ BAŞLAYAN NEFES DARLIKLARI

Neredeyse her solunum yolu hastalığı gibi bu hastalık da birçok sebepten bekleme bilmektedir. Yine hız miktarı ve şiddeti de nedenler arasında değişkenlik gösterebilmektedir. Ani başlayan nefes darlıkları sorununun temel sebebi geneli itibariyle kalp ve akciğer kaynaklıdır. Bu yüzden ani yaşanan nefes darlıkları ciddi rahatsızlıklar arasında geçmektedir

NEFES DARLIĞI SORUNLARININ NEDENLERİ NELERDİR?

Eğer astım bronşit gibi kronik bir rahatsızlığınız varsa ya da kronik obstrüktif akciğer hastalığına yakalandıysanız, akciğerin yapısında bozulma gerçekleşir ve nefes darlığı, hava açlığı yaşayabilirsiniz. Özellikle sigara, puro gibi tütünsel ürünleri kullanan kimselerde görülen nefes darlığı, bu tür ürünleri kullanmayanlarda da görülebileceği gibi pasif içiciler adını verdiğimiz bu hastalıkta görülebilmektedir. Akciğerin su toplaması veyahut zatürre gibi sorunlar da nefes darlığına neden olabilmektedir.

NEFES DARLIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Bireyin sıklıkla terlemesi, yokuş engebeli arazi gibi yerlerden inilip çıkıldığı zamanlarda nefes alınamama durumu, yemek yemek gibi eylemler sonrasında yaşanan hala açılıyor durumu şiddetli kilo kaybı, öksürük ve yürüme esnasında burun ve solunum bölgelerinde gerçekleşen tıkanıklık, vücudun gittikçe güçsüzleşmesi ve sürekli gelen bayılma hissi göğüs ağrısı ve çeşitli eklem ağrıları, nefes darlığı solunum hastalığının belirtileri olarak geçmektedir.

NEFES DARLIĞI SOLUNUM SORUNUNUN AKCİĞERDEKİ NEDENLERİ NELERDİR?

Bu hastalığın akciğer dışı nedenleri genellikle kronik rahatsızlığı olan yahut ciddi hastalıklarla uğraşan kimselerde görülmektedir. Kalp yetmezliği, kansızlık, reflü gibi hastalıklar akciğerdeki nedenler arasında yerini almaktadır Bunun dışında skolyoz gibi göğüs deformiteleri ve göğüs bölgesinde yaşanan üst yolunun tıkanıklıkları, böbrek hastalıklarında özellikle ürenin yüksek olması nefes darlığının akciğer dışı nedenleri arasında geçmektedir. Bunların yanında aynı zamanda tiroid hastalıklarından kaynaklanan sorunlarında nefes darlığı akciğer dışı nedenleri arasında geçtiği bilinmektedir.

NEFES DARLIĞI NASIL GEÇMEKTEDİR?

Nedenlerinin farklılık göstermesi sebebiyle sonuçları da farklılık gösterir. Solunum makinesi kullanarak solunum egzersizleri yaparak sağlıklı kürler ile beslenerek sigara ve alkol kullanmayarak nefes darlığı sorununu evde tedavi etmek mümkündür. Aynı zamanda maydanoz, kiraz sapı, mısır püskülü, su ile kaynatıp içtiğiniz takdirde de nefes darlığı tıkanıklık gibi sorunlar yaşama ihtimaliniz azalmaktadır.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr