Neden genetik hastalıklar çoğunlukla kadınlarda görülüyor: İşte cevabı!
Bilim insanları tarafından yapılan araştırmaya göre bağışıklık sisteminin kendi hücre, doku veya organlarına saldırdığı (otoimmün hastalıkların) Tip 1 diyabet, sedef hastalığı vb. kadınlarda daha sık görülmesinin nedeninin X kromozomunu baskılayan "Xist" RNA'sı olabileceğinin bilgisi paylaşıldı.
The New York Times'ın yaptığı habere göre, bilim insanları ABD merkezli çok uluslu bir araştırmada otoimmün hastalıkların genetik nedenlerinden kaynaklı olabileceğini açıkladı.
Proteinin işleyişi incelemeye alındı!
Bilim insanları, vücuttaki çoğu proteinin üretimine dair bilgiyi taşıyan X eşey kromozomunun kadınlarda 2 tane bulunması gerekçesiyle, X çiftinden birindeki bilginin "Xist" adındaki RNA ipliği sayesinde baskılandığını söyledi. Otoimmün hastalıklarda etkili olan birçok proteinin ayrıca "Xist"in söz konusu işlevleri baskılamasına yardımcı olduğunu belirleyen araştırmacılar, proteinin işleyişini laboratuvarda incelemeye aldı.
Erkek farelerin genetiği değiştirildi!
Araştırmacılar öncelikle, erkek farelerin genetiğini değiştirerek dişi fareler gibi Xist sentezlemesini sağladıklarında, erkeklerin dişilerden daha fazla otoimmün hastalığa sahip olduğunu aktardı. Yapılan bu çalışma sonrasında farelerin üzerinden ulaşılan verileri insanlara uyarlamak için 17 kişilik kontrol grubuna ek olarak 100'ün üzerinde dermatomiyozit,(nadir olarak görülen inflamatuar hastalık) sistemik skleroz (beyinde ve omurilikte, mesajları taşıyan sinir telleri etrafındaki koruyucu kılıfın (miyelin kılıfı) hastalığıdır) ve lupus hastası (kelebek hastalığı) donörden alınan kan numunesini inceleyen araştırmacılar, lupus ve diğer otoimmün bozukluklara sahip kişilerin Xist ile ilişkili antikor seviyesinin yüksek olduğunun bilgisi paylaşıldı.
‘Hücresel artık’ kadınlarda daha fazla bulunuyor!
Yapılan bu araştırmayı takip eden yazarlarından Howard Chang, vücutta her gün gerçekleşen normal hücre ölümü sırasında kan dolaşımına birçok bileşiğin salındığını ve bu "hücresel artığın" kadınlarda çok daha fazla Xist ve ilgili proteinleri barındırdığını vurguladı. Chang, sözlerine şu şekilde devam etti: ‘‘Bağışıklık hücrelerinin, Xist molekülü ve bağlı olduğu proteinleri vücuda zararlı olarak işaretlediği durumlarda otoimmün hastalıkların ortaya çıktığı görülmektedir’’ Araştırmanın sonuçlarını, "Cell" dergisinden ulaşabilirsiniz.