16.11.2020-18:35 (Son Güncelleme:16.11.2020-18:30)

Mutant Koronavirüs Tehlikesi Başladı

Koronavirüs salgını bütün dünyayı etkisi altına alırken bir tehlike daha ortaya çıktı. Cluster-5 adı verilen mutant virüsün hayvanlardan insana geçmesi yüzünden yeni tip bir hastalık ortaya çıktı

Danimarka ve Avrupa Birliği tarafından geçen hafta yapılan açıklamada, mutasyona uğrayan koronavirüsün, aşı çalışmalarını etkisiz hale getirebileceği açıklanmıştı. Öte yandan, Cluster-5 adı verilen mutant virüsle dünyada şu ana kadar 220’den fazla insanın enfekte olduğu biliniyor.

Günümüzde insanlarda hastalığa neden olan virüs ve bakterilerinin yüzde 70'ine yakının hayvan kökenli olduğu düşünülüyor. Hayvanlardan insanlara geçen zoonatik hastalıkların sayısı ise gün geçtikçe artıyor. Ekolojik tahribat, ete olan talebin artması ve doğanın insan eliyle yıkımı Ebola, Sars, Nil virüsü, Rift Vadisi ateşi, Zika virüsü ve son olarak da yeni tip corona virüs pandemisini ortaya çıkardı.

'220'DEN FAZLA KİŞİ ENFEKTE OLDU'

Bununla birlikte, geçen yılın Aralık ayında Çin’in Hubey eyaletinde ortaya çıktığı düşünülen yeni tip corona virüs üç ay önce Danimarka’da vizon çiftliklerinde mutasyona uğradı. Bu kapsamda geçen hafta ülkedeki tüm vizonların itlaf edileceği duyurulan ülkede, 220’yi aşkın kişi Cluster-5 adı verilen mutasyona uğrayan yeni tip corona virüsle enfekte oldu. .

'DSÖ VE EDCD ALARMA GEÇTİ'

Söz konusu durum Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Avrupa Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) alarma geçirirken, mutasyona uğrayan virüsün aşı çalışmalarını etkileyebileceği belirtildi.

'MUTASYON BAŞKA TÜRLERDEN DE GEÇEBİLİR'

Ancak, uzmanlar mutasyonun vizonlarla sınırlı kalmayacağı hakkında uyardı. İngiltere’de faaliyet gösteren Wellcome Trust adlı organizasyonun yöneticisi Jeremy Farrar, yeni tip corona virüsün sıçan, fare, dağ gelinciği ve tarla faresi gibi diğer hayvanlara sıçrayabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (OIE) ise ülkeleri, potansiyel halk sağlığı riskleri konusundaki endişelerin ortasında, vizon, rakun gelincik ve tarla fareleri gibi duyarlı hayvanları ve onlarla yakın temas halindeki insanları izlemeye çağırdı. Paris merkezli organizasyon, farklı hayvanların virüsün kaynağı haline gelmesi riskinin dünya çapında endişe yarattığını belirterek, gelecekte görülebilecek olası salgınlara karşı uyardı.

Vizonun yakın akrabası olan gelinciklerin de koronavirüse duyarlı olduğu biliniyor ve hayvanlar da insanlarla benzer semptomlar gösteriyor.

Bilim insanları, virüsün vizon çiftliklerinde bulaşıcı damlacıklar yoluyla, yem veya yatak takımları ya da toz içeren pislikler yoluyla yayıldığından şüphelendiklerini belirtti. Vizonların "virüs rezervuarı" haline gelmesinden araştımacılar, diğer vahşi ve evcil hayvanlarda gözetimin gerekli olduğunu söyledi.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr