14.09.2021-11:03 (Son Güncelleme:10.04.2024-05:10)

Muş'ta Mikrop Taşıdığı Tespit Edilen Suyun Şifa Verdiğine İnanılıyor!

Muş’ta, mikrop taşıdığı tespit edilen suyun halk tarafından böbrek taşını erittiği ve şifalı olduğu inancı var. Şifalı olduğu iddia edilen su için insanlar, ülkenin dört bir yanından geliyorlar.

Muş’un Gümüşali köyünde Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan analizler sonucunda, şifalı olduğu ve böbrek taşını erittiği iddia edilen suyun mikrop saçtığı tespiti yapıldı.

Uzmanların uyarıda bulunmalarına rağmen, Türkiye’nin pek çok yerinen insanlar şifa bulma niyetiyle buraya gelip sudan içerek bidonlara doldurup evlerine de götürüyorlar.

ŞİFASINI GÖREN DE VAR

Bitlisli Nedim Kaplan, sudan içen bir arkadaşının 7 milimlik taşı düşürdüğünü iddia etti. Kaplan, ‘Bu çevredeki insanlar, suyun şifalı olduğuna inanıyor. Yararını görenler de var. Öbür taraftan da uzmanlar, bu suyun insan sağlığına zararı olduğunu söylüyor ama şifasını gören de var.’ifadelerini kullandı.

BÖBREK TAŞI BİTİYOR

Sıracettin Baybura ismindeki vatandaş ise İstanbul'dan su için Muş'a geldiğini söyleyerek, ‘Bu su böbrek taşı için, her hastalık için iyidir. Allah için bu su şifadır ve bizler de içiyoruz. Sağlığa zararlı olsa benim böbrek taşlarım niye düşüyor. Bu suyu içiyorum. Traktörle çalışıyorum, inan ki bu suyu içtiğimizden böbrek taşı gidiyor, bitiyor. Taş, maş diye bir şey şu an bizde yok. İstanbul'dan gelmişim, bu hastalığı atlatıp gidiyorum.’şeklinde konuştu.

Muş Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Rıfat Somay, şifalı olduğu ve böbrek taşını erittiği iddia edilen suyun mikrop saçtığı vurgulayarak ‘Muş'ta böbrek taşını erittiği iddia edilen ve halk arasında şifalı olarak bilinen suyun, aslında mikrop ürettiği yapılan analizlerde saptanmıştır. İl Sağlık Müdürlüğü'müzün tekrarlayan analizleriyle geçen sene de yapıldığı şekilde, bu suların birçok bakteri ve parazit barındırdığı saptanmıştır.’dedi.

VATANDAŞLAR BU SUYU KULLANMASIN

Somay, vatandaşların bu suyu kullanmasını istemediklerini dile getirerek, ‘Halkımızın bu suları, böbrek taşına iyi geldiğini düşünürken aslında kendilerini zehirlememesi ve bu suları tüketmemesini öneriyoruz. İnsanlar üzerinde sular tüketildikten sonra özellikle ishal, kusma gibi belirtiler, ciddi sıvı kayıplarıyla böbrek yetmezliği ve ölüme kadar götürebilecek durumlar ortaya çıkmaktadır.’dedi.

RİSK HARİTASINDA SARI KATEGORİDE BULUNUYOR

Muş'ta bulunan kent, koronavirüs risk haritasında sarı kategoride yer alıyor. Mobil sağlık ekipleri, kentin mavi kategoriye geçmesi için köyleri gezerek aşı hizmetini vatandaşın ayağına götürerek koronavirüsle mücadelede görev alıyor.

Kentin aşılamada bu kadar geride kalmasına rağmen, şifalı olduğuna inanılarak mikroplu sudan içilmesi de dikkat çekiyor.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
SIRADAKİ VİDEOLAR

TÜBİTAK Başkanı Koronavirüs Aşısı ve İla...

Kurye Terörü! Sipariş Götürdüğü Binaya İ...

Kavun Çekirdeğinin Faydaları Neler?

Define Ararken Bulduğu Sandıktan Çıkanla...

Cinsel İçerikli Görüntüleri İnternete Sı...

Maske Cezası Yedi Türkçe Öğrendi

Tayvan Parlamentosunda Sakatatlı Kavga

Malatya'da Depreme Ait Yeni Görüntüler O...

İstanbul'da 'Pes' Dedirten Görüntü: Metr...

Malatya'daki Depreme Koronavirüs Aşısı U...

Harkuk'ta PKK'nın 8 Odalı Mağarası İmha...

Ermenistan Başbakanı Paşinyan'a Linç Gir...

4.7 Şiddetindeki Depremde Canlı Yayın Ya...

İstanbul'da Tramvayda Maske Uyarısı Kavg...

Antalya'da Tekme Yiyen Hırsız Ölmekten B...

Malatya'da Deprem Sonrası İlk Görüntüler

Korkutan Malatya Depremi'nin Görüntüleri...

İndirimi Duyan Koronayı Unutttu!

Başkent'te Dehşet Kaza! Vurup Kaçtı!

Yokuştan Kayan Kamyoneti Kurtarmak İçin...

Anadolu Feneri Havadan Görüntülendi

Şişli'de Bir Kadın Otelin Camından Düştü

Sinir Krizi Geçirdi! Alkol Reyonunu Yere...

Trafikte Tartıştığı Şöförü Hastanelik Et...

Yayaya Çarptı! Aracıyla Kasaba Daldı

Rusya'dan 'Türklerle Evlilik' Konusuna İ...

Şehit Ailelerinden Akıncı Üssü Davasına...

Polislerin Maske Uyarısına 'Pes' Dedirte...

İmamoğlu Taksicilerin Üzerine Yürüdü

AK Parti'den Akıncı Üssü Davasına Yöneli...