23.05.2024-10:45 (Son Güncelleme:23.05.2024-17:33)

Milyonlarca sürücüyü ilgilendiriyor: Kaleme kağıda gerek kalmadan E-Devlet’ten yapılabilecek

Trafik kazası sonrasında araç sahiplerinin doldurduğu kaza tutanağı artık kağıt ve kalemle doldurulmayacak. Bunun yerine E-Devlet sistemine gelen sistemle kaza tutanağı doldurulabilecek. İşte detaylar…

Milyonlarca araç sahibini ilgilendiren hizmet artık E-Devlet’te uygulamaya konuldu. Yeni güncelleme ile birlikte Trafik kazası sonrasında araç sahiplerinin doldurduğu kaza tutanağı artık kağıt ve kalemle doldurulmayacak ve bunun yerine E-Devlet sistemine gelen sistemle kaza tutanağı doldurulabilecek.

Artık E-Devlet’ten yapılabilecek

Mynet’te yer alan habere göre sürücüler artık e-Devlet'in iOS ve Android platformlarındaki mobil uygulaması üzerinden kaza tutanağı oluşturabilecekler. Bu yeni uygulama sayesinde sadece iki aracın karıştığı kazalar değil, zincirleme kazalar da sisteme kolayca girilebilecek. Oluşturulan kaza tutanakları anında Sigorta Bilgi Merkezi sistemlerine aktarılacak ve süreç hızlıca başlayacak. Bu sayede sigorta şirketlerini aramak yerine tüm süreç e-Devlet üzerinden takip edilebilecek.


Kaza tutanağını oluşturma aşamaları şu şekilde işliyor:

1.> Arama kısmına "Kaza Tutanağı" yazılıyor.

2.> "Yeni tutanak oluştur" ya da "Yeni tutanağa dahil ol" seçeneklerinden biri uygunluk durumuna göre seçiliyor.

3.> Bulunulan konum giriliyor.

4.> Araç bilgileri ekleniyor.

5.> Kaza senaryosu hazırlanıyor.

6.> Kazaya ilişkin fotoğraflar yükleniyor.

7.> Trafik sigortası bilgileri giriliyor.

8.> Tutanak tamamlanıp Sigorta Bilgi Merkezi'ne gönderiliyor.

Kağıt ve kaleme son

Bu yeni uygulama ile araçlarda kaza tutanağı bulundurulması zorunluluğu da ortadan kalkmış oldu. Bu durum, yoldan geçen diğer sürücülerden kaza tespit tutanağı istenmesi ve uzun süren doldurma işlemlerinin önüne geçiyor. Telefon üzerinden kısa sürede kazaya ilişkin fotoğraflar çekilerek araçlar uygun bir noktaya alınıyor ve tutanak hızlıca dolduruluyor, böylece trafik akışı aksamadan devam edebiliyor.

Kaza sonucunda haklı çıkan taraf, TRAMER'den değer kaybı tazminatı talep edebilir. Kazada kusurlu olan tarafın trafik sigortası şirketini arayarak gerekli evrakların ne olduğunu ve bunların hangi e-posta adresine gönderileceğini öğrenmesi yeterli olacaktır. Gerekli evrakları tamamladıktan sonra e-posta atarak değer kaybı tazminatını alabilirler.

kursat@haber365.com.tr