04.07.2019-10:21 (Son Güncelleme:04.07.2019-10:18)

Merkez Bankası Enflasyondaki Düşüşün Nedenini Açıkladı

Merkez Bankası Haziran Ayı Fiyat Gelişmeleri raporunu paylaştı. Raporda, "Tüketici enflasyonundaki yavaşlamanın ana belirleyicisi sebze ürünlerindeki görünüme bağlı olarak düşen işlenmemiş gıda fiyatları olmuştur." dendi

TCMB'nin aylık olarak paylaştığı fiyat gelişmeleri raporunda TÜFE'de yavaşlamanın ana belirleyicisi işlenmemiş gıda olarak bildirildi. Haziran ayında tüketici fiyatları yüzde 0,03 oranında artarken, bir senenin en düşük yükselişleri gözlendi. Senelik bazda ise yüzde 2,99 puan düşen enflasyon yüzde 15,72 düzeyine geriledi.

TCMB, dün sabah TÜİK tarafından açıklanan tüketici ve yurt içi üretici fiyat endeksleri verilerini değerlendirdi.

Çekirdek enflasyon göstergesi B endeksinin senelik değişim oranının 0,62 puan düşerek yüzde 16,28 olarak kaydedildiğini anımsatan TCMB, TÜFE'deki yavaşlamanın ana belirleyicisinin sebze ürünlerindeki görünüme bağlı olarak düşen işlenmemiş gıda fiyatları olduğunu ifade etti. Enerji fiyatlarının ise gerilediğini ve tüketici enflasyonunu olumlu etkilediğini bildirdi.

TCMB, "Bir önceki senedeki yüksek bazın haricinde iç talep şartlarındaki zayıf seyir, çekirdek enflasyon göstergelerinin senelik enflasyonundaki yavaşlamayı desteklemiştir. Bununla beraber temel mal ana eğilimindeki ılımlı seyre karşın, hizmet grubu ana eğiliminde canlı turizm talebi kaynaklı olarak bir miktar artış izlenmiştir" sözlerini kullandı.

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr