02.10.2020-09:13 (Son Güncelleme:02.10.2020-09:12)

KYK, Vergi, Trafik Cezası, Harç, SGK Prim Affı Geldi mi?

Milyonlarca vatandaşın beklediği düzenlemeyle ilgili iki bakanlık harekete geçerken KYK öğrenim kredisi, vergi, trafik cezası, harç, SGK prim affı geldi mi? soruları gündeme geldi. Bakan Berat Albayrak merak edilen tüm sorulara yanıt verdi.

Vergi affı ve vergi yapılandırması 2020 hakkında vatandaşın beklentisi yükselirken konuyla ilgili araştırmalar başladı. Pandemi sürecinde yaşanan maddi sıkıntılar, mekanların kapatılması ya da kısıtlama getirilmesi vatandaşın ödemelerde gülük yaşamasına neden oldu. Bakan Berat Albayrak, 2023'e kadar olan süreçte Türkiye'nin ekonomi çizelgesini açıkladı. Peki, KYK öğrenim kredisi, vergi, trafik cezası, harç, SGK prim affı geldi mi?

İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Mert Nayır planlanan yapılandırma hakkında bir yazı kaleme aldı. Mert Nayır, yazısında şu ifadeleri kullandı:

'Başımızdan bir türlü atamadığımız bir virüs belasıyla başladık yıla. Daha başımıza neler gelecek diye isyan ediyorduk ki, ben size bu satırları yazarken ceviz büyüklüğünde dolu yağmaya başladı! Neyse gelelim konumuza; İyi giden ekonomi verileri, hükümet planları, çalışma ve sosyal hayatta tüm dengeler geride bıraktığımız bu 9 ayda altüst oldu. Bu süreçte sağlık sistemimizin ve sağlık çalışanlarımızın hakkını teslim edelim, harika iş çıkardılar ve çıkarmaya devam ediyorlar. Tüm sabır ve güçleriyle dimdik ayakta durmaya çalışıyorlar. Hükümet yetkililerini de es geçmemek lazım. İşten çıkarma yasağı, kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteği ile milyonlarca haneye nefes olacak tedbirler alındı.

Elbette eleştirebiliriz; desteklerin azlığını çokluğunu, süresinin yetersizliğini, zamanlamaların önceden tespit edilemeyesini. Ancak bir gerçek var ki, tüm dünya ülkeleri bu virüs savaşında çaresiz kaldılar.

Mart ayından bu yana alınan onlarca önlemlerden biri de borçların ertelenmesi olmuştu. Bu borçları silinmesi için de Meclis'ten bir kanun geçirilmesi gerekir. Birçok Avrupa ülkesi borçları ertelemek yerine iptal etti, İngiltere'de restoranlarda yenilen yemeklerin paralarının bile yarısını devlet karşılama kararı aldı. Biz ise 6 ay borçları erteleme kararı aldık, ertelemenin sonuna yaklaşırken borcunu ödeyebilen firma sayısı ise hiç iç açıcı değil. Hükümet yetkilileri borçların büyük bir bölümünün ödenemeyeceğini öngörüyordu ancak, 'önce görelim, sonra uygulayalım' mantığıyla hareket edildi.

Pandemi etkilerinin yanında, ihracat kapılarının açılmaması, artan döviz kurları nedeniyle nakit akışı bir türlü normalleşemeyen esnaf ertelenen prim ve vergi borçlarının ne olacağını kara kara düşünüyor! Hükümetimiz ise piyasayı yapılandırma düzeltebilir mi?' sorusunu uzun masada tutuyor. Sayın Çalışma Bakanı net bir ifade ile yapılandırma getirilecek demese de son birkaç demecinde sinyallerini verdi. 2020-2022 Ekonomi Programı kapsamında Sayın Berat Albayrak'tan bu yönde bir çalışmanın açıklanmasını bekledik, ancak Sayın Albayrak'ta bu yönde bir açıklama yapmadı. Henüz net olmasa da çok zor geçirilen bu 9 ay dikkate alınarak son yılların en kapsamlı yapılandırma düzenlemesi yapılacağı öngörülüyor.'

BAKAN BERAT ALBAYRAK'TAN 2023 TÜRİYE EKONOMİ ÇİZELGESİ HAKKINDA YAPTIĞI AÇIKLAMALARDAN SATIR BAŞLARI

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ortak bir çalışma yürütecek. İşte o ortak çalışma hakkında yapılan açıklamalardan satır başları:

-Vergi, resim, trafik cezaları, MTV, harç, öğrenim kredileri yapılandırılacak.

-Sosyal Güvenlik Kurumu'na olan SGK prim, idari para cezaları ve tüm ceza ve primler yapılandırılacak.

-Genç girişimcilere yeni istihdam paketleri üzerinde çalışmalar yapılacak.

-SGK Teşvikleri uzatılacak.

-Vergi indirimleri ve istisnaları uzatılacak.

-Pandemiden dolayı halen açılmayan ve zarar gören sektörler bazında KÇÖ ve Ücretsiz izin süreleri uzatılacak.

-Odalar, borsalar, belediyeler ve tüm resmi dairelere olan aidat borçları ve ecrimsil cezaları kapsama alınacak.

Ekonomiyi canlandıracak, esnafın yüzünü güldürecek ve piyasaları hareketlendirecek yapılandırmayı ekim ayında bekliyoruz.

7 Mart 2002 Tarihinde 4746 sayılı Yasa İle Emlak Vergisi Düzenlemesi

27 Şubat 2003 Tarihinde 4811 sayılı Vergi Barışı Kanunu

22 Kasım 2008 Tarihinde 5811 sayılı Vergi Barışı

13 Şubat 2011 Tarihinde 6111 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu

29 Mayıs 2013 Tarihinde 6486 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu

10 Eylül 2014 Tarihinde 6552 sayılı İş Kanunu

19 Ağustos 2016 Tarihinde 6736 sayılı Bazı Alacakların Yapılandırılmasına İlişkin Kanun

27 Mayıs 2017 Tarihinde 7020 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun

18 Mayıs 2018 Tarihinde 7143 sayılı Vergi ve Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr