06.05.2024-17:34 (Son Güncelleme:06.05.2024-17:34)

Kurban vekaleti nasıl verilir? Vekalet yoluyla kurban kesilir mi? 2024 Kurban Bayramı vekalet ücreti

Diyanet İşleri Başkanlığı, 2024 yılındaki Kurban Bayramı vekalet ücretini duyurdu. Bayramın başlamasına kısa bir süre kala vekalet hakkında araştırmalar devam ediyor. Peki Kurban vekaleti nasıl verilir? Vekalet yoluyla kurban kesilir mi? İşte 2024 Kurban Bayramı vekalet ücreti ve diğer detaylar…

Kurban Bayramı’nın idrak edilmesine 1 aylık bir süre kaldı. Diyanet İşleri Başkanlığı ise 2024 yılındaki vekalet ücretini duyurdu. Bu açıklamanın ardından 2024 Kurban Bayramı vekalet ücreti ile vekaletin nasıl yapılacağı konusundaki araştırmalar hız kazandı. Peki Kurban vekaleti nasıl verilir? Vekalet yoluyla kurban kesilir mi?

Kurban vekaleti nasıl verilir?

Kurban vekâleti, iletişim araçlarıyla verilebilir; sözlü, yazılı, telefon veya internet yoluyla yapılan bildirimlerle gerçekleşebilir. Vekalet verilen kişi veya kurum, bu görevi eksiksiz yerine getirmekle yükümlüdür.

Kurban ibadetinde temel olan husus, kişinin niyetinin Allah rızası için olması ve vekâleten kurbanın kesilmesidir. Bu sebeple kurbanın hangi coğrafyada kesileceği, yurt içinde veya yurt dışında olması, asıl niyetin yerine getirilmesini etkilemez.


Kurban bedelinin, kesimin gerçekleşeceği ülkeye göre değişmesi önem arz etmez. Ancak, kişinin yaşadığı yerde muhtaç ve fakir insanların bulunması durumunda, kurbanın orada kesilip dağıtılması daha münasip olabilir. Çünkü kişinin bulunduğu yerdeki fakirlerin ve komşuların da hakkı ve ihtiyacı göz önünde bulundurulmalıdır.

Vekalet yoluyla kurban kesilir mi?

Kişi, kurbanını kendi kesmek istemese de vekâlet yoluyla bir başkasına kestirebilir. Çünkü kurban ibadeti, mal ile yapılan bir ibadet olduğundan, vekâlet kullanmak da caizdir.

Hz. Ali'nin (r.a.) rivayetine göre, Resûlullah (s.a.s.), develeri kesilirken başında durup derilerini ve sırtlarındaki çullarını paylaştırmasını istemiş ve bu iş için kasap ücreti ödenmesini yasaklamıştır. Ayrıca, "kasap ücretini biz kendimiz öderiz" demiştir.

2024 Kurban Bayramı vekalet ücreti

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, başkanlıkta düzenlenen Vekaletle Kurban Organizasyonu Tanıtım Toplantısı'nda konuştu. Erbaş, "Bu yıl için vekaletle kurban kesim bedeli yurt içinde 11 bin 750 lira, yurt dışında ise 4 bin 750 lira olarak belirlenmiştir" ifadelerini kullandı.

kursat@haber365.com.tr