26.04.2024-12:39 (Son Güncelleme:26.04.2024-17:25)

Kamuda tasarruf önlemleri genişliyor: Ulaşım araçlarla değil servis ve toplu taşımayla yapılacak

Hükümetin yeni dönemde kamuda aldığı tasarruf önlemlerine bir yenisi eklendi. Buna göre ulaşımın sağlandığı araçların kiralanma dönemi son bulacak. Bunun yerine kamu personelleri servis ve toplu ulaşım ile görevlerini icra edecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan kamuda tasarruf tedbirleri kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarındaki ihtiyaç fazlası araçların listesi çıkarılarak artık araç kiralama yapılmayacak. İlk etapta bin aracın hızlıca satılacağı belirtilirken sayı ilerleyen dönemlerde artacak.

Kamuda tasarruf önlemleri genişliyor

Sabah’ta yer alan habere göre; Kamu araçlarının kiralama süreçlerine kademe kademe son verilecek. Mevcut sözleşmelerin bitiminde yenilerinin yapılmayacağı belirtiliyor, böylece araç sayısında azalma hedefleniyor. Zorunlu olmayan tüm hizmetler iptal edilecek ve bu değişiklikten etkilenecek kamu personeline destek sağlanacak. İhtiyaç duyulması halinde, kamu çalışanlarına toplu taşıma kartları verilerek kolaylık sağlanacak. Gece saatlerinde çalışan veya nöbet tutan personelin evlerine toplu olarak ulaşımı sağlanacak, bireysel taşımacılığın önüne geçilecek.


Kamu araçları belirli bir merkezde toplanacak ve ihtiyaç olduğunda buradan araç temin edilecek. Araçların kapasitesi artırılarak tek kişi yerine 3-4 kişiyi taşıması sağlanacak, bu sayede hem araç hem de yakıt tasarrufu sağlanacak.

115 bin araç bulunuyor

Kamu idarelerinin araç kullanımına ilişkin yapılan bir incelemede, merkezi yönetim kapsamında bulunan kamu kurumlarında toplamda 115 bin 904 araç olduğu belirlendi. Bu araçların büyük bir kısmı, savunma ve güvenlik hizmetlerinde kullanılmak üzere tahsis edilmiş durumda. Sağlık hizmetlerinde de önemli bir sayıda araç bulunuyor.

Tarım, ormancılık, eğitim ve adalet gibi alanlarda da araçların kullanımı sıkça görülüyor. Ancak, bu araçların kullanımında tasarruf sağlanması ve etkin bir yönetim için bazı değişiklikler yapılması gerektiği vurgulanıyor. Özellikle, zorunlu alanlarda ihtiyaç kadar araç kullanımına özen gösterileceği belirtiliyor. Bu adımların, kamu kaynaklarının daha verimli kullanılmasını sağlayacağı düşünülüyor.

kursat@haber365.com.tr