İtikaf nedir, ne zaman başlar? Ramazan’ın son 10 günü itikafı nedir, nasıl yapılır?
Ramazan ayının sonlarına gelinmesiyle birlikte itikaf ibadetlerini yerine getirmek isteyen müslümanlar itikafın ne zaman başladığını merak ediyor. Peki İtikaf nedir, ne zaman başlar? Ramazan’ın son 10 günü itikafı nedir, nasıl yapılır? İtikaf hakkında merak edilenleri haberimizde bulabilirsiniz.
Ramazan ayının sonlarına doğru gelinirken milyonlarca müslüman ibadetlerini yapmaya devam ediyor. 1 Mayıs günü sona erecek olan Ramazan ayının son 10 gününde yapılan itikaf ibadeti hakkındaki araştırmalar hızlanmış durumda. İtikafın ne olduğu, nasıl yapıldığı ve ne zaman gerçekleşeceği arama motorlarında en çok araştırılan konular arasında yer alıyor.
İtikaf nedir, ne zaman başlar?
Ramazan ayının son 10 gününde bir mescide girerek dış dünya ile bağlantının kesilmesiyle yapılan ibadete itikaf denir. Hz. Muhammed de özelllikle Ramazan ayı içerisinde itikaf ibadetini yapmıştır. Hz. Aişe’nin konu hakkındaki sözleri şu şekildedir:
Ramazan ayının son on günü girince Rasulullah kendini ibadete verir, geceleri ihya eder ve ailesini uyandırırdı.”
Ebu Hureyye hazretleri de Ebu Hureyre hazretleri de “Nebi (s.a.v) her ramazan on gün itikafa girerdi, vefat ettiği sene ise yirmi gün itikaf yaptı” sözlerini sarf etmiştir.
Kadir Gecesi’ni Ramazan’ın son on günü içerisinde arayınız sözlerini sarf eden Hz. Muhammed, itikafın içerisine Kadir Gecesi’nin de dahil edilmesinin büyük sevap sebebi olacağını buyurmuştur.
Ramazan’ın son 10 günü itikafı nedir, nasıl yapılır?
Hayırlı bir ibadet olduğu bilinen itikafın yapılması için belirli şartlar vardır. İşte itikafın yapılması için gereken şartlar:
- Niyet etmek
- Beş vakit namazın kılındığı mescidde bulunmak
- Oruçlu olmak
- Beden ve ruhen temiz olmak
- İtikaf sırasında kötü söz ve davranışlardan kaçınmak