04.03.2022-09:35 (Son Güncelleme:04.03.2022-09:35)

İşten çıkartılanlar dikkat: Sekiz maaş tazminat alabilirsiniz

Ülkemizde çalışan milyonlarca vatandaşın çalışırken kafasını kurcalayan sorulardan biri de şüphesiz tazminat konusu. İşten çıkartılan personellerin işyerlerine geri dönüş imkanı bulunuyor. Geri dönemeyenlere ise sekiz maaş bedelinde tazminat tutarı ödenebilir.

Eğer işe dönemezseniz karşılığı 8 maaş

Çalışma hayatıyla ilgili Türkiye Cumhuriyeti yasalarında farklı güvenceler bulunuyor. Bunlardan birisi de işçilerin haksız yere işlerinden çıkartıldıklarında işe geri dönme hakları... Peki söz konusu işe geri dönme hakkı nasıl kullanılıyor? İşe dönemeyenlere sunulan imkanlar neler? İşte merak edilen soruların tüm yanıtları:

Bu haktan kimler yararlanabiliyor?

İşçilerin işten çıkarılmalarının ardından işe iade davası açabilmeleri için söz konusu işyerinde en az 30 işçi çalıştırılması ve işçinin de en az 6 aylık kıdeminin bulunması gerekiyor.

Eğer hali hazırda işverenin aynı iş kolunda birden fazla işyeri bulunuyorsa, işyerinde çalışan işçi sayısı bu işyerlerinde çalışan toplam işçi sayısına göre hesaplanıyor. İşçinin 6 aylık kıdemi ise aynı işverenin bir veya değişik işyerlerinde geçen süreler birleştirilerek bulunuyor.

Arabulucuya başvuru tanınan süre ne kadar?

İşe iade için arabulucuya başvuruların en fazla 30 gün içinde tamamlanması gerekiyor. 30 günlük zaman aşımı süresi, işverenin, personelin iş akdini feshettiğine dair bildirimin yapıldığı gün başlıyor.

Mahkemeye gidildi ve dava kazanıldı, ya sonra?

İşverene işe iade davasını açıp kazanan işçiye, işverence boşta geçen sürelerin 4 aya kadar olan kısmına ait ücreti her durumda ödenmek zorunda.

Davayı kazanan işçinin ise, mahkeme kararının yayımlandığı tarihten itibaren 10 gün içinde işe başlamak için işverene yazılı olarak başvurması, işverenin de davayı kazanan işçiyi 30 gün içinde tekrar işe başlatması gerekiyor. İşverenin olası inkar etme riskine karşılık ise işe başlama talebinin noter aracılığıyla yapılması tavsiye ediliyor

İşveren işe başlatmazsa?

İşveren, işe başlama talebinde bulunan işçiyi 30 gün içinde başlatmak zorunda. Eğer işveren, 30 gün içinde işçiyi tekrardan işe başlatmazsa 4 aydan 8 aya kadar ücret tutarında işe başlatmama tazminatı ödemek durumunda kalıyor.

Tazminatın miktarına karar veren mercii ise hakim veya arabulucu. Bununla beraber işçiyi işe başlatmayan işveren, işe başlatmama tazminatıyla beraber ihbar ve kıdem tazminatı da ödüyor.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr