30.05.2022-14:17 (Son Güncelleme:30.05.2022-14:17)

İstanbul'un tarihi yeniden şekilleniyor! Haydarpaşa Garı'nda gerçekleşen arkeolojik kazılarda yeni keşif!

Haydarpaşa Garı'nda arkeolojik kazıların sonuna gelindi. Kazı çalışmalarının başladığı tarihten bu yana Cumhuriyet Dönemi öncesine ait bir çok yapı bulundu. Ancak yeni bulunan yapı bir ilki yaşattı.

Haydarpaşa Garı'nda 2018 yılında başlayan arkeolojik kazıların sonuna gelindi. 300 dönümlük alana da gerçekleşen kazı çalışmalarının yüzde 90'ı biterken yeni bir keşif gerçekleştirildi. Kazı çalışmalarının başladığı tarihten bu yana Cumhuriyet Dönemi öncesine ait bir çok yapı bulundu. Ancak yeni bulunan yapı bir ilki yaşattı.

"Kaynaklarda bu bölge Khalkedon'un kuzey batı limanı olarak geçiyor"

Yürütülen arkeolojik çalışmalarda Geç Helenistik Döneme ait mezar anıtları keşfedildi. Yürütülen çalışmalar ve yeni keşfedilen yapı hakkında açıklamalarda bulunan İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü Arkeolog Rahmi Asal, "Çalışmaların başlangıcından itibaren hem mimari kalıntılar, hem de diğer arkeolojik buluntular gelmeye başladı. Çok önemli bir noktada zaten kazı çalışması yaptığımızı biliyorduk. Kaynaklarda bu bölge Khalkedon'un kuzey batı limanı olarak geçiyor" ifadelerini kullandı.


"20 yıldır İstanbul'un tarihini değiştiriyor"

Daha öncede mimari kalıntısına rastlandığını dile getiren Asal, "Bu mimarı kalıntıyı o dönemde yanındaki küçük buluntular ve mimari özelliklerinden dolayı da Helenistik Döneme ait bir kalıntı diye tanımlamıştık. Döneminden emindik ama kesin olarak emin değildik. Bunun bir mezar anıtı olabileceğini düşündük ki, benzer örneğine Kadıköy Altıyol'da 1987'deki kazılarda rastlanmıştı." ifadelerine yer verdi. Asal, sözlerine şu şekilde devam ederken, "Daha sonra kazılar ilerledikçe, peronlar da alındıktan sonra mimari bütünlük ortaya çıktı. Yaklaşık 5 gün önce yeni bir bulguyla karşı karşıya kaldık. Geç Helenistik Döneme ait bir mezar ortaya çıktı. Mezarın kendi içinde buluntuları da olduğu için dönemsel olarak çok net bir veri sağlıyor. Mezar içinde ölü hediyesi olarak konulmuş pişmiş topraktan şişelerden mezarın tarihini de netleştirebildik. Geç Helenistik Döneme ait bir mezar. İstanbul için inanılmaz bir buluntu, çok büyük bir sürpriz. Helenistik Döneme ait ne yazık ki, elimizde çok veri yok. Hele hele mimari ve mezarda çok az. Bu nedenle çok çok önemli bir buluntu ile karşı karşıyayız. İstanbul'un tarihi yeniden yazılıyor deniyor ya bu metro ve marmaray kazıları ile beraber. İstanbul Arkeoloji Müzeleri gerçekten sonra 20 yıldır İstanbul'un tarihini değiştiriyor" diye konuştu.


"Kazının yüzde 90'ını bitti"

İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü Arkeolog Rahmi Asal, yaptığı açıklamalarında sözlerinde son olarak, "Alana yönelik yeni bir proje çalışması devam ediyor. Bu projede eğer farklı noktaların kazılması istenmiyorsa kazının yüzde 90'ını, hatta daha fazlasını bitirmiş durumdayız. 2 -3 ana önemli noktada kazılara devam ediyoruz. Birisi burası. Bitince bu alanda bir arkeopark, belli noktalarda bir ya da iki müze yapılacak noktasında bir öngörü var. Kesinleşmiş bir şey değil ama" ifadelerine yer verdi.

ertugguvenıs@outlook.com