07.05.2024-10:55 (Son Güncelleme:07.05.2024-17:23)

İsrail ordusu Refah’a girdi: Sınır kapısını ele geçirdiler

İsrail, Hamas’ın ateşkesi kabul etmesine karşın Gazze’nin kritik bölgelerinden olan Refah’a sabah saatlerinde girdi. İsrail ordusu Mısır ile Gazze’yi birleştiren Refah Sınır Kapısı’nın Gazze kısmını ele geçirdi.

İsrail ordusu, Hamas’ın ateşkesini kabul etmesini göz ardı ett. İsrail, Gazze'nin Refah bölgesine kara saldırısı düzenleyerek, Mısır ile olan sınır kapısının Gazze tarafını ele geçirdiğini duyurdu.

Ordu tarafından yapılan açıklamada, 162'nci Tümen ve 401'inci Zırhlı Tugay'ın Refah'ın doğusundaki askeri birliklere destek sağladığı saldırılarda, Gazze'nin Mısır'a açılan Refah Sınır Kapısı'nın kontrolünün ele geçirildiği belirtildi. Mısır'a yaklaşık 3,5 kilometre uzaklıkta bulunan kapının Filistin tarafında tam kontrolün sağlandığı ifade edilen açıklamada, saldırıda 20 Filistinlinin hayatını kaybettiği bildirildi.

ABD, saldırıyı desteklemiyor

AA’da yer alan habere göre; Beyaz Saray, 1,5 milyon Filistinlinin hayatını tehlikeye atabileceğinden dolayı İsrail'in Refah'a yönelik bir kara saldırısını desteklemediğini belirtti. Açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden'ın bu konuyu İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya ilettiği ifade edildi.


Netanyahu geçtiğimiz günlerde, Hamas'la bir ateşkes sağlansa dahi sağlanmasa da Refah'a girileceğini dile getirmişti. İsrail, gece boyunca Refah kentindeki bazı noktalara hava saldırıları düzenledi ve bu saldırılarda birçok Filistinli hayatını kaybetti. Tel Aviv yönetimi, Refah'a karadan da müdahale etmeye hazırlandı ancak BM Genel Sekreteri Guterres, "Refah'a kara saldırısı kabul edilemez." dedi.

Hamas Hareketi Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, Gazze Şeridi'nde ateşkes anlaşmasına ilişkin önerilerini Katar ve Mısır'a onayladığını açıkladı. Hamas'ın ateşkes önerilerini onaylamasının ardından İsrail Savaş Kabinesi, Refah'ta saldırıları sürdürme kararı aldı. Ancak İsrail, Hamas'ın kabul ettiği teklifin, Mısır'ın önerisinin "yumuşatılmış" bir versiyonu olduğunu iddia ediyor ve İsrail'in kabul edemeyeceği kadar geniş kapsamlı olduğunu belirtiyor. Tel Aviv yönetimi, bu ateşkes kararının "İsrail'i anlaşmayı reddeden taraf gibi göstermek isteyen bir taktik olduğunu" öne sürüyor.

kursat@haber365.com.tr