29.06.2022-17:52 (Son Güncelleme:29.06.2022-17:53)

İskoçya Brexit için yeniden referanduma gidiyor

İskoçlar 2014 yılında İngiltere'den ayrılmayı kabul etmemişti. Sebep olarak da AB'ye giremeyiz diye açıklamada bulunmuştu. Brexit'ten sonra İskoçlar referanduma girmeyi düşünüyor. Başbakan Sturgeon şartların değiştiğini ve bağımsızlık geleceğini söyledi.

İskoçlar yeni bir referanduma gitmek istediklerini belirtti. Bu referandum da yapacaklarını basın ile paylaştı.

Başbakan olan Sturgean konuşmasında; "Bağımsızlık konusu bastırılamaz. Demokratik bir şekilde çözüme kavuşturulmalıdır. Ve bu da güven telkin eden bir süreçle olmalıdır” dedi.

İskoçların referanduma girmesi için 30. madde de yer alan İngilterenin izni alınacaktır maddesine de değindi. Eğer engel olurlar ise yasak haklarına başvuracağını söyledi. Sturgeon;"Yapmak istemediğim ve asla yapmayacağım şey, İskoç demokrasisinin Boris Johnson'ın ya da herhangi bir başbakanın esiri olmasına izin vermektir" diye konuştu.

Muhafazakar parti lideri olan Başbakan Jhonson ise yeni bir referanduma karşı olduğunu belirtti. Şuan ülkenin ekonomisini düşünmeliyiz dedi.

Yüzde 55,3 bağımsızlığa "hayır" demişti

Başbakan Sturgeon referanduma gitmek için her şeyi yapacağını ve İngiltere buna karşı gelirse yüksek mahkemeye bu konuyla ilgili başvuracağını söyledi.

5 milyon nüfusu olan İskoçya Avrupa Birliği'nde kalmak istiyordu. Fakat 2016 yılında Avrupa birliğinden ayrılmıştı.

2014 yılında yapılan referandum ile %44,7 s, bağımsızlığı kabul ederken %55,3'ü kabul etmemişti.

ibrahim_313@outlook.com.tr