26.05.2024-10:08 (Son Güncelleme:26.05.2024-10:08)

İşçi ve memur emeklilere zamda dengeler değişecek: Kök maaş tablosunda kritik formül

Milyonlarca SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı emeklileri, Temmuz ayında maaşlarına ne kadar zam geleceğini merak ediyor. Zam oranıyla ilgili yeni çıkan bir formülün dengeleri değiştireceği belirtiliyor.

Milyonlarca emekli, temmuz ayındaki aylık zammını heyecanla bekliyor. Enflasyonun artmasıyla birlikte, emeklilerin alım gücünün düşmesi ve enflasyon farkının üzerine ek bir zam beklentisi oluştu. Son 4 aylık enflasyon verileri açıklandı ve emekliler yüzde 18.72'lik zam alacaklar. Ancak refah payı ve seyyanen zam oranları da tartışılmaya başlandı. Kök aylıkların artırılması da gündemde.

Sadece 2 veri kaldı

SSK ve Bağ-Kur emekli maaşı zammı için Nisan enflasyonu sonrası 4 aylık enflasyon oranı kesinleşti ve bu oran yüzde 18.72 olarak belirlendi. Şimdi geriye sadece 2 veri kaldı. TÜİK'in 3 Temmuz Çarşamba günü saat 10:00'da açıklayacağı Haziran enflasyonu sonrası ise 6 aylık enflasyon rakamları kesinleşecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emeklilere refah payı verilip verilmeyeceği sorusunu yanıtladı ve temmuz ayını işaret ederek refah payına kapıları kapatmadı.


A Haber'de yer alan habere göre, öngörülen refah payı ile birlikte, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin yüzde 40-45, memurlar ve memur emeklilerinin ise yüzde 30-35 arasında bir zam alması gündemde.

Zam oranları eşitlenecek

Ocak ayında olduğu gibi SSK, Bağkur ve memur emeklilerin zam oranlarının eşitlenmesi bekleniyor. Ayrıca, en düşük emekli maaşının da düzenlenmesi planlanıyor. Konuşulan yeni düzenlemeyle taban maaşın 14-15 bin TL seviyelerine yükseltilebileceği ifade ediliyor. Kök maaşı düşük emeklilere de seyyanen artış yapılması da gündemde.

Kamuoyuna yansıyan formüllerin temmuz ayında netleşeceği ve nihai kararın Meclis'e sunulacağı belirtiliyor.

kursat@haber365.com.tr