23.02.2021-10:05 (Son Güncelleme:23.02.2021-10:05)

Hindistan, Türkiye'nin Desteğiyle Donanma Gemisi Yapacak

Askeri gemicilik alanında üzerine ilgili toplayan çeken Türkiye, Güney Asya ülkesine teknoloji dış satımı yapacak. Hindistan medyası, Ankara'nın savunma sanayisindeki atılımının altını çizdi.

Hindistanlı devlet firması Hindistan Tersanesi, Türkiye'den teknoloji transferi ile donanma gemisi yapmak için hazırlık yapıyor.

Asya ülkesinin Visakhapatnam kentine bulunan tersane, Hindistan donanmasından beş tane gemi üretimi adına sipariş bekliyor.

Hindistan Times gazetesinin meseleyle alakalı kaynaklara dayandırdığı haberine bakıldığında, gemilerin inşa çalışmasında Türkiye'den teknoloji transferi yapılacak.

Projenin 1.5 - 2 milyar dolar arasında bir tutarının olması bekleniyor. Teknoloji transferi, İstanbul Tuzla'da bulunan Anadolu Tersanesi'nden gerçekleştirilecek.

GEMİLER NE KADAR SÜREDE TESLİM EDİLECEK?

Hindistan'daki tersane, ilk filo destek gemisini dört sene içerisinde teslim etmeyi istiyor. Diğer gemilerin de 10-12 ay arasında bir süre içerisinde teslim edilmesi tahmin ediliyor.

230 metre uzunluğuna sahip olacak gemiler, savaş gemileri için yakıt ile öteki malzemeleri nakledecek.

Bir yetkilinin konuyla alakalı açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

"Türk konsorsiyumu ile anlaşma, Hindistan Tersanesi'nin Hindistan Donanması'ndan sipariş almasının ardından başlayacak. Her şey yolunda gider ise bu, Ekim 2021'e kadar gerçekleşebilir. Projeye birkaç Hint tedarikçi de dahil olacak."

Meseleyle alakalı başka bir kaynağın, "Türkiye’nin tersaneleri uzun süredir dolu. Teknoloji transferi ve tüm gemilerin Hindistan’da yapılmasıyla kaybedilecek bir şey yok. Türk mühendisler projeye yardım etmek için Hindistan'a gelecekler." ifadelerine yer verildi.

Uluslararası güvenlik alanında faaliyetler gerçekleştiren Sameer Patil'in fikirlerine de paylaşan gazete, Patil'in, "Cumhurbaşkanı Erdoğan yönetimindeki Türkiye, tüm ülkelerle ticari ilişkiler kurmaya odaklandı. Bu pragmatizm, Hindistan ile iş birliği çabalarında da görülüyor. Hindistan deniz yeteneklerini geliştirmek istiyor ve Türkiye çok gelişmiş bir savunma sanayisine sahip." ifadelerine yer verdiğini belirtti.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr