03.04.2024-09:36 (Son Güncelleme:25.04.2024-15:00)

Herkes panik oldu! 7.4 büyüklüğünde deprem meydana geldi, tsunami için alarm verildi!

Tayvan'ın doğu kıyısında yer alan Hualien kentinde şiddetli bir deprem meydana geldi. Ada'nın kuzey bölgeleri için tsunami uyarısı yapılırken, depremin büyüklüğü ve etkileri endişe yaratıyor.

ABD Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS) tarafından yapılan açıklamaya göre, depremin büyüklüğü 7,4 olarak kaydedildi ve merkez üssü Hualien kentinin 18 kilometre güneyinde bulunuyor. Depremin 34,8 kilometre derinlikte meydana geldiği belirtilirken, bölgedeki bazı binaların yıkıldığı bildiriliyor. >Depremin ardından bölgede ikinci bir sarsıntı daha yaşandı. USGS tarafından yapılan açıklamaya göre, ilk depremden yaklaşık 20 dakika sonra Hualien kentinin 11 kilometre kuzeydoğusunda, 12,6 kilometre derinlikte 6,4 büyüklüğünde bir sarsıntı daha kaydedildi.

Tayvan Merkezi Meteoroloji İdaresi (CWA), depremin ardından Ada'nın kuzey bölgeleri için tsunami uyarısı yaptı. Bu uyarı, son 25 yılda Tayvan'ı vuran en güçlü deprem olduğunu belirtirken, USGS ise Tayvan ve Çin kıyılarına 1 ila 3 metre yüksekliğinde dalgaların ulaşabileceği uyarısında bulundu.

Deprem sonrasında Tayvan'ın bazı bölgelerinde elektrik ve internet kesintileri yaşandığı bildirildi. Hualien'in doğu kıyısındaki Suhua Otoyolu'nun meydana gelen çöküntüler sonucu ulaşıma kapandığı da Tayvan basını tarafından aktarıldı.

Tayvan, tarihsel olarak deprem riski taşıyan bir bölge olarak biliniyor. 1999 yılında Taipei'nin 150 kilometre güneyinde meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki deprem, yaklaşık 2 bin 400 kişinin ölümüne neden olmuştu.


Japonya ve Filipinler

Japonya ve Filipinler'de meydana gelen depremler sonrasında tsunami uyarıları ve önlemler alınıyor.

Japonya Meteoroloji Ajansı (JMA), ülkenin güneybatısındaki Okinawa ve Miyakojima adaları için 3 metre yüksekliğe erişebilecek tsunami uyarısında bulundu. Resmi Kyodo Ajansı, deprem sonrası tsunami dalgalarının Okinawa yakınlarındaki Yonaguni ile İşigaki adalarının kıyılarına ulaştığını duyurdu. Bu durum, bölgedeki seferlerin iptal edilmesine ve Naha Havalimanı'nın boşaltılmasına neden oldu.

Japonya Kabine Baş Sekreteri Hayaşi Yoşimasa, deprem sonrası Okinawa bölgesinde hasar tespit faaliyetlerinin sürdüğünü açıkladı. Bu açıklama, bölgedeki durumun ciddiyetini ve aciliyetini vurguluyor.

Filipinler Volkanoloji ve Sismoloji Enstitüsü (Phivolcs) ise tsunami tehlikesi nedeniyle kıyı bölgelerinin boşaltılması uyarısında bulundu. Bu uyarı, Filipinler'deki yerel yetkililerin deprem sonrasında halkı güvenli bölgelere tahliye etme çabalarını hızlandırdığını gösteriyor.

Her iki ülkede de deprem ve tsunami riskleri nedeniyle alınan bu önlemler, halkın güvenliğini ve can güvenliğini sağlamak adına önemli adımlar olarak nitelendiriliyor. Bu tür doğal afetlerle başa çıkma süreçlerinde, hızlı ve etkili müdahalelerin önemi büyük.

Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
SIRADAKİ VİDEOLAR

Nekbe: 1948'de Filistinlilerin yaşadığı...

Napolyon’a yenilgiyi tattıran Türk komut...

Acun Ilıcalı’dan Gazzeli çocuklara deste...

Uçakta korku dolu anlar: Yolcular korkud...

Hatay'da sel felaketi! Deprem bölgesinde...

İsrail’in tarihini değiştiren 6 gün sava...

Seda Sayan gençleşmek uğruna öyle bir şe...

Gelin Evi'nde öyle bir şeyin içinde sunu...

Metin Külünk’ten Mülakat programına özel...

Mülakat programına katılan iş insanı Öme...

Bu nerenin adeti? Damadın düğünde geline...

İsrail, ABD gemisini neden vurdu?

Kutul Amare

Akıl almaz olay! Plajda yürürken üzerine...

Sağanak İzmir'i vurdu: Yollar adeta göle...

Candan kardeşler tutuklandı! Nihal Canda...

Bihter galasında soğuk savaş: Farah Zeyn...

Kimdir bu Kassam Tugayları?

Cinsiyet değiştirerek bambaşka biri olmu...

Güpegündüz çırılçıplak soyundu sokakta b...

Osmanlı'nın Yahudi'leri İspanya'nın elin...

Aldığı atıştırmalığın İsrail malı olduğu...

'Kalbim Gazze'de kaldı' diyen Amerikalı...

Saçmalama Engin! Meğer Engin Polat başka...

Fatih Altaylı Dilan Polat'a sert çıkıştı...

Filistin Davasının Unutulmaz Lideri: Muh...

Demir Kubbe nedir ve nasıl çalışır?

Filistin'in sembolü Hanzalanın babası Na...

Siyonist Katır Birliği: Çanakkale Savaşı...

İsrail'den ölüm tehditleri alan Bella Ha...