30.06.2022-13:30 (Son Güncelleme:30.06.2022-13:35)

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati duyurdu: Bugünden itibaren Konutlarda Isı Yalıtım Projesi başladı

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, konut başına 50 bin liraya kadar finansman imkanı sağlayan, 60 ay vadeli, 0,99 faizli Konutlarda Isı Yalıtım Projesi'nin bugün başladığını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Konutlarda Isı Yalıtım Kredi Paketi’ne başvurular bugün başladı. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati "Konut başına 50 bin Türk Lirasına kadar 60 ay vadeli ve 0,99 faiz oranlı finansman imkanı Ziraat Katılım, Ziraat Bankası, VakıfBank ve Halkbank tarafından kullandırılacak olup, vatandaşlarımız bugünden itibaren bu imkândan yararlanmaya başlayabilecektir" açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 6 Haziran’da Kabine Toplantısı’nın sonrasında Konutlarda Isı Yalıtım Kredi Paketi’yle ilgili yapmış olduğu açıklamasında, enerjide dışa bağımlılığı azaltmaya yönelik çalışmalar doğrultusunda enerji verimliliğine büyük ölçüde önem verildiği söylenerek, 'Ülkemizdeki yapı stokunun önemli bir kısmının yalıtımsız olması, konutların ısıtılmasında ve soğutulmasında gereğinden fazla enerji kullanımına yol açıyor. Yalıtımlı konut sayısını artırmak için yeni bir çalışma başlatıyoruz.' dedi ve sözlerine şu şekilde devam etti, 'Vatandaşlarımıza, binalarının yalıtım çalışmalarında kullanılmak üzere daire başına 50 bin liraya kadar 60 ay vadeli ve 0,99 faiz oranıyla kredi imkanı getiriyoruz. Burada enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığımız da Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız üzerine büyük bir yük düşüyor. Bunu başarmamız lazım. Hem aile bütçesine, hem devlet bütçesine olumlu katkısı olacağına inandığım paketle ilgili detaylar ilgili bakanlıklarımız tarafından kamuoyuna açıklanacak' açıklamalarında bulundu.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati de kredi paketinin bugünden itibaren kullanıma sunulduğu duyuruldu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından Konutlarda Isı Yalıtım Kredi Paketi’ne ilişkin yazılı açıklama doğrultusunda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalarla ısı yalıtımını sağlamak amacıyla başlatılan kredi paketine bugün başvurular başladı.


Paketle 50 bin liraya kadar, 60 ay vadeli 0,99 faiz oranıyla kredi kullanımı imkanı verilecek

Krediden yararlanmak isteyen vatandaşların, ilk olarak yapması gereken yalıtım firmalarıyla Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği’ne uygun olarak yalıtım sözleşmesi yapacak. Sonrasında ise sözleşme kredi kullandıracak bankaya verilir ve kredinin yüzde 60’ı yüklenici firmaya sağlanacak. Yalıtım işleminin bitmesinin sonrasında alınan ve en az C sınıfı olan Enerji Kimlik Belgesi’nin bankaya verilmesiyle birlikte yüzde 40’lık kalan kısmın da ödenmesi sağlanacak. Böylelikle kredi ödemesi bankalarca konut sahibine değil direkt yalıtım firmasına yapılacak.

Hedef en az 1 milyar metreküplük tasarruf

Yapılan incelemeler ve çalışmalar sonucunda binalarda ısı yalıtımını yapılmasıyla en az yüzde 35 tasarruf yapılacağı düşünülmekte.

Kredi paketiyle 2022’den itibaren her yıl 300 bin konutun Isı Yalıtımı yaptıracağı planlanıyor. Böylelikle 2024’ün sonuna kadar toplamda yaklaşık olarak en az 1 milyar metreküplük doğal gaz tasarrufunun sağlanma hesapları yapılıyor.

ibrahim_313@outlook.com.tr