04.01.2022-16:58 (Son Güncelleme:01.02.2023-16:58)

Hazine Maliye Bakanı Duyurdu: Türk Lirasının Gücü Artıracak Yeni Düzenlemeler Geliyor

Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati, Türkiye Ekonomi Modeli’nin detaylarına ilişkin yaptığı değerlendirmesinde Türk lirasına değer kazandırmaya yönelik yeni araçların geliştirileceğini açıkladı.

Bakan Nebati, ‘Türk lirasının cazibesini artırıcı yeni kur korumalı mevduat hesabı gibi enstrümanlar geliştirerek enflasyonu azaltacağız’ ifadelerini kullandı.

'Kur korumalı TL mevduat' sistemi gibi yeni araçların geliştirileceği aktaran Bakan Nebati, üretimin teşvik edilmesi ve istihdamla birlikte ihracatında artırılmasının hedeflendiğini belirterek, ‘Güvenli yatırım ortamının tesis edilmesi modelimizin nihai hedefine ulaşması için önemlidir. Bu nedenle ilk etapta finansal istikrarın devamlılığını sağlayacak adımlar atıyoruz’ dedi.

Kur korumalı mevduat sistemine ilişkin bir düzine tedbir aldıklarını açıklayan Bakan Nebati, finansal konularda atılan adımların önemli olduğuna vurgu yaptı.


Bakan Nebati, bu amaçla devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) stopaj oranını yüzde sıfıra indirdiklerine işaret ederek, ‘Temettü gelirlerine uygulanan stopaj oranını yüzde 15'ten yüzde 10'a indirdik. Yastık altı altınların ekonomiye kazandırılması için önem arz eden hurda altın değerleme sisteminin işlerliğinin ve sürdürülebilirliğinin sağlanabilmesini temin amacıyla hurda altın değerlemesinde kullanılacak asgari milyem değerlerinde değişiklik yaptık’ diye konuştu

EKONOMİDE YENİ DÜZENLEMELER YOLDA

İleriki dönemlerde yapılacak finansal çalışmaları anlatan Nebati, şu ifadelere yer verdi; ‘Önümüzdeki dönemde de yastık altındaki altınların finansal sisteme aktarılması yönünde diğer çalışmalar yapılacaktır. Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) devlet katkısı yüzde 25'ten yüzde 30'a çıkarılacaktır. Kurumlar vergisi oranı rekabetçi hale getirilecektir. Katma değer vergisi sadeleştirilecektir. Yatırım fon ve ortaklıklarından elde edilen kar paylarına istisna uygulanacaktır. Gelire endeksli senetler ihraç edilecektir. Öncelikli Sektör Kredilendirme Programı hayata geçirilecektir. Yatırımların teşviki için uzun vadeli kredi ve kefalet imkanı Kredi Garanti Fonu paketi olarak geliştirilecektir. Proje bankacılığı yaygınlaştırılacaktır.’

VATANDAŞLARIN KUR KORUMALI TL SİSTEMİNE İLGİSİ YÜKSEK

Kur korumalı TL vadeli mevduat hesabına geçişi konusunda güncel bilgileri aktaran Bakan Nebati, ‘Uygulamanın henüz başlarında olmamıza rağmen vatandaşların kur korumalı TL vadeli mevduat/katılım fonuna ilgisinin yüksek olduğu görülmektedir. Bankalardan temin edilen geçici son verilere göre, bankacılık sektöründe 84,05 milyar lira kur korumalı mevduat/katılım fonu bakiyesi bulunmaktadır’ ifadelerini kullandı.

Bakan Nebati, teşvik siteminde öncelikli olarak faydalanacak sektörler hakkında bilgi verdiği açıklamasında şu ifadeleri kullandı; ‘Cari açığa doğrudan etki edecek, ileri teknolojiye ve yüksek toplam faktör verimliliğine sahip enerji, savunma sanayisi, havacılık, ilaç gibi stratejik sektörlerle tarım ve hayvancılık gibi yaşamsal öneme sahip sektörler yerli ve katma değerli üretimi teşvik etmek üzere desteklenecektir.’

KDV'NİN SADELEŞTİRİLMESİ ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Katma değer vergisinin (KDV) sadeleştirilmesine yasal altyapı çalışmalarının sürdürüldüğüne dikkat çeken Bakan Nebati, bu kapsamda etkinlik, adalet ve basitlik ilkelerini sağlamaya çalıştıklarını ifade etti.

ENFLASYONU AZALTACAĞIZ

Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 20 Aralık’ta yaptığı açıklamaları sonrasında döviz kuru üzerinde etkisini gördüklerini ifade ederek, ‘Döviz kurunun enflasyon üzerindeki geçişgenliği hepinizin malumudur. Bu sistemde, beklentileri iyi yöneterek ve Türk lirasının cazibesini artırıcı yeni kur korumalı mevduat hesabı gibi enstrümanlar geliştirerek enflasyonu azaltacağız’ açıklamalarında bulundu.

Bakan Nebati, ‘Önümüzdeki dönemde de enflasyonla mücadele konusunda kurumlarımız tam uyum içinde koordineli hareket edecektir. Nihai amacımız enflasyonda kalıcı düşük seviyelerin yakalanmasıdır’ değerlendirmelerinde bulundu.

KURDA ZAMAN İÇİNDE İSTİKRARLI BİR SEYİR OLUŞMASINI BEKLİYORUZ

Nebati, 2022 yılında finansal piyasalardaki beklentilerine değinerek şu açıklamalarda bulundu; ‘Döviz kurları serbest piyasada belirlenmektedir. Bu sebeple herhangi bir döviz kuru hedefimiz bulunmuyor ancak finansal piyasalarda ekonominin temelleri ile uyumlu olmayan hareketlere seyirci kalmadık. Finansal piyasalardaki hareketlere yönelik alınan tedbirlerin etkisini 2022 yılında daha net göreceğiz. 2022 yılı için daha dengeli bir büyüme performansı ve artan istihdama ek olarak güçlü ihracat ve turizmin olumlu katkısıyla cari dengedeki olumlu görünümün sürmesini öngörüyoruz.’

Döviz kurlarındaki dalgalanmalar hakkında değerlendirmelerini paylaşan Nebati, ‘Açıkladığımız aksiyon adımlarının etkisiyle bu geçiş sürecinde gerçekleşen dalgalanmaların zaman içinde azalmasını ve kurda istikrarlı bir seyir oluşmasını bekliyoruz’ dedi.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr