06.05.2024-10:16 (Son Güncelleme:06.05.2024-17:25)

Hamas’ın askeri komuta merkezi olduğu iddia edilmişti: İsrail ordusu Gazze’deki BM binasını bombaladı

İsrail ordusu, Hamas’ın askeri komuta merkezi olarak kullandığı iddiasıyla Gazze’deki Birleşmiş Milletler (BM) binasına saldırı düzenledi.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi’ndeki Gazze’deki Birleşmiş Milletler’e (BM) ait Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) binasını bombaladı. İsrail devlet televizyonu KAN'da yayınlanan bir habere göre, İsrail'in Gazze Şeridi'nde Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'na (UNRWA) ait bir binayı vurduğu belirtiliyor. İsrail, bu binanın Hamas'ın askeri komuta merkezi olarak kullanıldığını iddia ediyor.

İsrail ordusu Gazze’deki BM binasını bombaladı

AA’da yer alan habere göre; İsrail'in Gazze'de yerinden edilmiş ailelerin sığındığı iki okulun yakınına düzenlediği hava saldırılarında birçok kişinin hayatını kaybettiği bildiriliyor. İsrail, daha önce de Gazze'deki UNRWA tesislerini hedef almıştı.

UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini ise İsrail makamlarının kendisinin vize başvurusunu 2 kez reddettiğini ve bölgeye girişine izin verilmediğini açıkladı.


7 Ekim’den sonra neler oldu?

Hamas'ın silahlı kolu İzzeddin el-Kassam Tugayları, "Filistin halkının ve özellikle Mescid-i Aksa'nın kutsallarının sürekli ihlallerine karşı tepki gösterme" gerekçesiyle 7 Ekim 2023'te İsrail'e geniş çaplı bir saldırı başlattı.

İsrail, 7 Ekim'deki saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını açıkladı. Aynı dönemde, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında en az 34 bin 683 Filistinlinin yaşamını yitirdiği ve 78 bin 18 kişinin yaralandığı belirtiliyor. Enkaz altında binlerce insanın hala bulunduğu bildirilirken, sığınmacılar için güvenli limanlar olan hastaneler ve eğitim kurumları da saldırıların hedefi haline geldi. İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıların başlangıcından bu yana 264'ü kara harekatlarında olmak üzere 608 askerinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Çatışmalara ara verilerek 24 Kasım 2023'te başlayan ve daha sonra 3 gün daha uzatılan "insani ara"da 81 İsrailli ve 240 Filistinli mahkumun karşılıklı olarak serbest bırakıldığı belirtildi. Ancak İsrail, binlerce Filistinliyi hala alıkoymaya ve hapsetmeye devam ediyor. Ayrıca, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te, 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail askerleri ve yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 496 Filistinlinin yaşamını yitirdiği rapor edildi.

kursat@haber365.com.tr