01.04.2024-17:30 (Son Güncelleme:08.04.2024-09:20)

Hac yolculuğunda bisiklet pedalları: “Skopje to Mekkah 2024"

Üsküp'ten başlayarak hac yolculuğuna çıkan iki bisikletçi, unutulmaz bir deneyim için pedallarını çeviriyor. "Skopje to Mekkah 2024" adını verdikleri özel yolculukta, Kuzey Makedonya'dan Qamuran Hirda ve Bosna Hersek'ten Adem Aljic, hac ibadetini gerçekleştirmek üzere yola koyuldular. Hac yolculuğuna bisikletleriyle başlayan bu cesur yolcular, Üsküp'ten çıkarak önce Türkiye'yi hedefliyorlar. Yolculukları sırasında Çanakkale, Bursa, Konya gibi Türkiye'nin önemli şehirlerini de ziyaret edecekler.

Balkan ülkelerinden Kuzey Makedonya ve Bosna Hersek'ten iki deneyimli bisikletçi, manevi bir yolculuk için bugün Kuzey Makedonya'nın başkenti Üsküp'ten yola çıktı. "Skopje to Mekkah 2024" adını verdikleri bu özel yolculukta, Kuzey Makedonya'dan 57 yaşındaki Qamuran Hirda ve Bosna Hersek'in Gracanica şehrinden 60 yaşındaki Adem Aljic, Mekke'ye ulaşmak için pedal çevirecekler. >Dağcılık da yapan Hirda, yolculuğa hazırlanırken yaptığı açıklamada, uzun yıllardır bisiklet sürdüğünü ancak bu yolculuk için psikolojik, fiziksel ve maddi olarak özel hazırlandığını belirtti. Daha önce Balkanlar'da benzer yolculuklar yaptıklarını ifade eden Hirda, özellikle Çanakkale Şehitlerini anmak için de bu tür yolculuklara katıldıklarını dile getirdi.


Türkiye’den 3 şehre ziyaret gerçekleşecek

Bisikletle hacca gitmenin zorluklarını paylaşan Hirda, "Bu sefer biraz daha farklı olacak. Bu benim en büyük meydan okumam. Yaklaşık 4 bin kilometrelik bir yolculuk bizi bekliyor. Rotamız Üsküp'ten Bulgaristan'a, oradan Türkiye'ye. Çanakkale üzerinden Bursa'ya, daha sonra Konya'ya ve en sonunda da Türkiye'nin Suriye sınırındaki Gaziantep veya Adana'ya ulaşmayı planlıyoruz" şeklinde konuştu. >Tüm yolculuklarını bisikletle tamamlamak istediklerini belirten Hirda, ancak Suriye'deki savaş nedeniyle bu planın gerçekleşmesinin mümkün olmadığını vurguladı. Türkiye'den uçakla Ürdün'ün başkenti Amman'a gideceklerini ve oradan bisikletle yolculuklarına devam edeceklerini ifade etti. Hirda, yolculuğun 2 ay süreceğini ve bu süre zarfında farklı şehirleri ziyaret edip tarihi yapılar ile camiler hakkında bilgi sahibi olmayı hedeflediklerini açıkladı. İlkbahar aylarının güzelliklerini de yaşamak istediğini belirten Hirda, "Bazıları bana 'Neden uçakla gitmiyorsun, neden bisikletle gidiyorsun?' diye soruyorlar. Bunu anlayamazlar, onlara diyorum ki, 'Bisikletle önümdeki her şeyi görüyorum, doğayı, Allah'ın verdiği her şeyin tadını çıkarıyorum. Bu dini vecibemi de bu şekilde yerine getirerek tadını çıkarmak istiyorum'" ifadelerini kullandı.

Hirda, bu yolculukla çevre hakkında da bir mesaj iletmek istediğini belirterek, "Bisikletimle binlerce kilometre yolculuğu insanlara bir mesaj vermek için yapıyorum: 'Arabalarla gezmeyin, arabalardan uzaklaşın, havayı kirletmeyin'" dedi.


Hirda, aile desteğinin önemini vurguladı

Bu yolculukta Hirda'ya Bosna Hersekli doktor Adem Aljic de eşlik ediyor. Bosna Hersek'ten Üsküp'e varmak için yaklaşık 700 kilometre yol yaptığını belirten Aljic, bu yolculuk için hem fiziksel hem de zihinsel olarak hazırlandığını söyledi. Yolculuğu boyunca ramazan ayı dolayısıyla oruç tutacağını ifade eden Aljic, "Tarihin başlangıcından bu yana, insan ayağının toprağa basmasından bu yana en zor dönemi yaşıyoruz. Hayatın ve çalışma hayatımız sona ermeden, ben ve arkadaşım Qamuran ile inşallah İslam’ın beşinci şartı olan haccı yerine getirmeye karar verdik" dedi.

Ailesinin kendisine verdiği desteğe de değinen Aljic, "Ailem beni destekledi ve bu benim için çok önemli. Bu proje için yola çıkıp birini acı içinde, yoksulluk içinde bırakmanın hiçbir anlamı olmayacağını ve bu açıdan bakıldığında her şeyin yolunda olduğunu ifade etmek isterim" şeklinde değerlendirmede bulundu.


Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
SIRADAKİ VİDEOLAR

Kavun Çekirdeğinin Faydaları Neler?

Define Ararken Bulduğu Sandıktan Çıkanla...

Cinsel İçerikli Görüntüleri İnternete Sı...

Belediyenin Kovduğu İşçi Kendini Yaktı

Türk Polis Teşkilatı'ndan Duygulandıran...

İBB'nin Ulaşım Zammı Protesto Edildi

Yolcu Uçağının Kuyruğu Piste Çarptı!

Esed Rejimi Evlerden Sonra Mezarlıkları...

Bakan Varank 4. Ulusal Antarktika Bilim...

Akbiline Yükleyeceği Parasını Kargaya Ka...

Ne Kadar Korna Çalarsan O Kadar Kırmızı...

Esad Rejimi ve Destekçilerinin Ele Geçir...

Elazığ ve Malatya'daki Esnafa 50 Bin Lir...

TSK'nın 300 Askeri Aracı İdlip'te

Elazığ'daki Provakasyonun Arkasından Yin...

İstanbul'da Ambulansa Saldırı!

Van'daki Kurtarma Anlarından En Sıcak Gö...

Mehmet Tevfik Göksu'dan İmamoğlu'na Sert...

Hemzemin Geçitteki Kaza Kameralara Yansı...

Malatya'da Ağır Hasarlı Evler Kontrollü...

Terör Örgütünden Kaçan Kız, Diyarbakır A...

İletişim Başkanı Altun'dan 'Barışın Anah...

Van'da Çığ Altında Kalan Bir Vatandaş Bö...

Özdemir: Türkiye Gülen Cumhuriyeti Olaca...

Başörtülü Kadına Hakaret Eden İBB Yöneti...

AK Partili Çelik: İlker Başbuğ Hakkında...

Pegasus Hava Yolları Genel Müdürü Açıkla...

Giresun'da Heyelan! Karayolu Ulaşıma Kap...

Sabiha Gökçen'de Uçağın Pistten Çıkmasın...

Bakan Turhan'dan İlk Açıklamalar