19.05.2022-17:52 (Son Güncelleme:19.05.2022-17:52)

Google G suite nedir, nasıl kullanılır? Google G Suite ücretli mi, ücretsiz nasıl kullanılır?

Etkili bir görev anlayışı ve ekip arkadaşları ile işbirliği yapmayı sağlayan G-Suite’in ne olduğu merak ediliyor. Teknoloji ile birlikte pek çok yenilikte hayatımıza girerken bazen ne olduğunu ve ne işe yaradığını bilemiyoruz. İletişim kurmamızı sağlayan güçlü bir araç olan G-Suite hakkında araştırmalar devam ediyor. İşte G-Suite hakkında merak edilen tüm detaylar…

Hayatımızın içerisinde yer alan pek çok imkan bulunurken bazen hiç bilmediğimiz yeni şeylerde keşfetmekteyiz. Google’ın kendi sunucularında barındırdığı bir mesajlaşma ortamı olarak karşımıza çıkan G-Suite oldukça merak ediliyor. Peki G-Suite nedir? İşte G-Suite hakkında merak edilen tüm detaylar…

G-Suite nedir?

Google’ın kendi sunucularını barındıran web tabanlı bir mesajlaşma ortamı sağlayan G-Suite bir uygulama paketidir. Google bunu bir uygulama olarak değil de internet üzerinden erişim sağlayabileceğiniz bir hizmet olarak sunmaktadır. Buna erişim sağlayabilmek için gerekli olan tek şey internet bağlantısı ve bir web tarayıcısıdır. Kısaca şöyle diyebiliriz işlerinizi yürütebileceğiniz kurumsal bir Google Apps’tir.

Google Apps’in sunmuş olduğu ücretli ve ücretsiz olarak sunduğu işletme sürümünün fakları da merak ediliyor. Bunun için şunu söyleyebiliriz, en temeldeki fark G Suite içindeki Google uygulamalarının şirketinizdeki çalışanlarla işbirliği yapmanıza yardımcı olacak özelliklere sahip olmasıdır. Bu ücretsiz sürümde mevcut değildir. Örnek vermek gerekirse Gmail’in G-Suite sürümü için şirket hesabı alabilirsiniz. Normalde @gmail.com olarak biten mailiniz işletme hesabınızda @ isletmeadi.com şeklinde olur.

Google’ın sunum olduğu drive da ise ücretlide 30 GB depolama alanına sahip olurken ücretsiz için 15GB depolama alanınız vardır.

G-Suite sürümünde yapılan planlamalar içinde birden fazla takvim oluşturabilirsiniz. Bu özellik ücretsizde tek takvimle sınırlıdır.

G-Suite’in ücretsiz Google Apps arasındaki en büyük fark ise entegrasyonudur. G-Suite’de hızlı bir e posta oluşturulabilie ve kolayca Gmail, Google Drive, Hangouts ve tüm G-Suite uygulamalarına ulaşabilirsiniz.

G- Suite özellikleri nelerdir?

Çalışma ortamı için oldukça avantaj sağlayan G-Suite, birçok özelliği de içerisinde barındırır. Bu özellikler şu şekildedir:

Neredeyse sınırsız bulut depolama alanı

Akıllı uygulamalar (Hangouts, Takvim, Doküman, Slaytlar vb.)

Yönetici erişim kontrolü

Özelleştirilmiş kullanıcı arayüzü

Reklamsız deneyim

Kolay e-posta taşıma

7/24 destek

İki faktörlü kimlik doğrulama

G Suite kullanıcı deneyimine özelleştirmeler eklemek için API’lar

Bu uygulama ile istediğiniz her şey elinizin altında olacak.


G-Suite işletmenize ne sunar?

G-Suite ile Google bünyesinde yer alan pek çok araca ulaşabilirsiniz. Bu araçlar şu şekildedir:

Dokümanlar: Microsoft Word özellikleri benzeyen bir işlemcidir.

E-Tablolar: Microsoft Excele benzeyen tablolama uygulamasıdır.

Slaytlar: Microsoft’un PowerPoint’e benzeyen bir slayt uygulamasıdır.

Google Drive: Depolama özelliği bulunan paylaşma alanıdır.

Gmail: En popüler e-posta uygulamasıdır.

Takvim: Planlama yapmanızı sağlayan bir takvimdir.

Hangouts: Video konferans uygulamasıdır.

Neden G-Suite seçilmedir?

G-Suite birçok faklı özelliği bulunan bir platform olarak yer almaktadır. Kullanmaya başlamak isteyen kişiler için neden G-Suite seçilmesi gerektiğini açıklayalım:

1. Sınırsız depolama

Sizlere sınırsız bir depolama alanı sunan G-Suite, Dropbox vb. giderlerden tasarruf etmenizi sağlamaktadır. E-posta kutunuzda da kota kullanmak zorunda kalmadan tasarruf sağlayabilirsiniz.

2. Daha fazla işbirliği özelliği

Bir iş ortamında ekibiniz ile yapmak istediğiniz paylaşımları kolay bir şekilde yapma imkanı sunar. Ayrıca ekip dışında bunu kullanan işletmeler ile de paylaşım sağlayabilirsiniz.

3. Gerçek zamanlı işbirliği

Google Drive kullanarak, yapacağınız paylaşımlar bunlar dokümanlar, e-tablolar, sunular, çizimler, anlık mesajlaşma ve daha fazlası olabilir. Burada Microsoft Office ve diğer ürünleri istediğiniz gibi kullanabilirsiniz. Belge depolamak ve üzerinde çalışmak için daha fazla seçenek de bulunmaktadır.

4. Daha kolay takvim paylaşımı

Google Calendar ile yapmış olduğunuz takvimleri hızlı ve kolay bir şekilde paylaşabilirsiniz. Bu paylaşım ile yapılan planlamalar ekibiniz ile de paylaşılmış olacaktır. Bir kişinin planlarının olup olmadığını buna bakarak öğrenebilirsiniz.

5. Güvenlik ve denetim kontrolleri

G-Suite size ihlalleri araştırmak için ihtiyaç duyduğunuz bilgileri, güvenlik eğilimlerini ve tehditleri proaktif bir şekilde yönetmek için ihtiyaç duyduğunuz raporları almak için gelişmiş denetim yetenekleri sunar. Bu özellikler, bir ihlali araştırmanız gerektiğinde zamandan tasarruf etmenizi sağlar.

6. Yenilikçi çözümler

Google Apps platformunun sağlamış olduğu çözümlerden hem kendiniz hem de çalışanlarınız faydalanabilir.

7. Mobil cihazlarla entegrasyon

Kullanıldığımız teknolojik aletler yani akıllı telefon ve tablet gibi sistemlerle birlikte çalışma imkanı sunmaktadır.

8. Arşivleme

Google Apps Kasası’nda yer alan arşivleme özelliği ile toplanan bilgileniriz kaybolmadan hem de masrafsız olarak saklanır.

9. Daha düşük altyapı maliyetleri

E-posta veya dosyaların daha düşük maliyetle saklanmasını sağlar.

10. Açık API’ler ve Google Cloud Platform (GCP) aracılığıyla genişletilebilirlik

G Suite işinin açıklığı (Google’ın API’ları aracılığıyla) ve endüstri standartları, sistemlerinizi bulutta çok öngörülebilir bir maliyet yapısı ve metodolojisi ile birleştirmenize olanak tanır. Google, bulut altyapısı (IaaS) güvenilirlik, performans, fiyat ve en önemlisi esneklikte liderdir.


G-Suite planları nelerdir?

G-Suite içerisinde üç farklı plan yer almaktadır. Bunlar Basic, Business ve Enterprise’dır. Başlamadan önce hangisini seçeceğiniz tamamen size kalmıştır. Şirket için hangisi daha iyi olacak ise değerlendirip ona göre seçim yapabilirsiniz. Bu üç özellik şu şekildedir:

1. G-Suite Basic

Küçük ve orta ölçekli şirketlerin kullanabileceği bir plandır. Basic olarak ifade edilse de pek çok özelliği bulunmaktadır. Bu paket ile Google Office paketine (Dokümanlar, E-Tablolar, Sunular) erişebilirsiniz. Ayrıca Google Drive’da 30 GB alana da sahiptir.

Basic’de Hangouts’u, hem sohbet hem de toplantı için kullanabilmektesiniz. 100’den fazla katılımcı ile de toplantı imkanınız bulunmaktadır. Takvim özelliği ile önemli planlamalarınız yapabilir ve bunları paylaşabilirsiniz.

2. G-Suite Business

Orta ve büyük ölçekli şirketlerin kullanabileceği bir plandır. İş akışınızı kontrol etmenize yardımcı olacak bir proje olarak hizmet sunmaktadır. Temel plan ile aynı özelliklere sahip olan Business, bazı özellikleriyle farklılık gösterir. 5 veya daha fazla kullanıcılı bir ekibinizin olması durumunda, Google Drive’da sınırsız bir bulut depolama alanına sahip olabilirsiniz. Daha küçük bir ekibe sahipseniz bu alan kullanıcı başına 1 TB olmaktadır. Hangouts ile aynı anda 150’ye kadar katılımcıyla video konferans gerçekleştirebilirsiniz.

3. G-Suite Enterprise

Bu plan en eksiz olan olandır. Bu yüzden büyük şirketlere önerilmektedir. Diğer planların hepsini kapsarken bu planlamada güvenlik daha üst düzeydedir. Bununla birlikte video konferans kaydı ve arşivleme özelliği bulunmaktadır. Video konferans katılımcı sayısı ise 250’ye kadar çıkar. İzleyici sayısı ise 100.000 olabilmektedir.

Hangi G-Suite planı sizin için uygun?

Tek başınıza çalışmanız ya da bir, iki çalışanınız olması durumunda G Suite Basic planını kullanmanız yeterlidir. Bu planda Google Dokümanlar, E-Tablolar, Slaytlar ve Gmail gibi özelliklere erişiminiz olacaktır. Tek sıkıntı ise Google Drive alanınızın 30 GB ile sınırlı olmasıdır.

G-Suite Business’da ise bir sınır yoktur, Sınırsız Drive alanına sahipsiniz. Bu nedenle birçok kişinin ilk tercihi G Suite Business olacaktır. Yoksa Basic ile tüm işlerini halledebilirsiniz. Business’ın maliyetli gelmesi durumunda ise kendinize başka bir depolama alanı bularak Basic kullanabilirsiniz.


Peki G-Suite Enterprise’yi ne için kullanabilirim?

G-Suite Business ve G-Suite Enterprise arasında ciddi farklar bulunmamaktadır. Aynı uygulamalar ve depolama alanı kullanımınıza açıktır. Birçok kişi iki plan arasında büyük bir fark göremeyecektir. Ancak G-Suite Enterprise daha gelişmiş yönetici ve güvenlik özelliklerine sahiptir. Büyük bir şirket için en önemli nokta olan güvenlik için bir BT, İK veya Hukuk departmanı bulunacaktır. Özetle;

Birçok kişi Google Drive’a alanı nedeniyle Business planı seçecektir.

Bu kadar yüksek bir depolama alanına ihtiyaç duymayan küçük işletmeler Basic planını kullanabilir.

Hukuk müşaviriniz, İK departmanınız veya BT departmanınız G-Suite Enterprise planını şiddetle savunuyorsa, kullanmanız gereken plan Enterprise’dir.

G-Suite ödeme planı nedir?

Hemen hemen aynı özelliklere sahip üç planlama için ücretlendirmeler farklı olacaktır. Basic planı size daha uygun bir fiyat sunar. Bu özelliklerden yararlanmak ve G-Suite kullanmak isteyen kişiler ödemeleri aylık olarak yapmaktadır.

hilalnas@haber365.com.tr