27.05.2022-10:57 (Son Güncelleme:27.05.2022-10:57)

Google arama sonuçları kişisel bilgiler nasıl kaldırılır? Google Arama sonuçlarından kişisel bilgilerin kaldırılması için nasıl talep oluşturma

Google, kullanıcıların kişisel bilgilerinin çevrimiçi arama sonuçları içinde gizlenmesi yönünde bazı adımlar atmaya karar erdi. Kullanıcıların telefon numaraları, e-posta adresleri ve adresleri gibi kişisel veriler yapılacak talep doğrultusunda kaldırılacak. Peki, Google arama sonuçları kişisel bilgiler nasıl kaldırılır? İşte, Google arama sonuçlarından kişisel bilgilerin kaldırılması için talep oluşturma yöntemleri..

Google, internet üzerinden gerçekleştirilen arama sonuçlarından kullanıcıların kolay bir şekilde bulunmasını ve tanınmasını kolaylaştıran kişisel bilgilerinin yapılacak ola taleple birlikte kaldırılacağını duyurdu. Google'den yapılan açıklamada kullanıcıların telefon numaralarının e-posta adreslerinin ve aynı zamanda fiziksel adreslerinin bile arama sonuçları içinden kaldırılması yönünde talep oluşturmasını sağlayacak olan yeni politikalar ve araçlar da ayrıntılı olarak anlatıldı.

Kullanıcıların kişisel verilerini korumak adına uygulanacak olan yeni politika, Google'nin resmi bloğu üzerinden duyurulurken duyurulurken, yeni sistemde kullanıcıların çevrimiçi görünümlerinde "daha fazla söz sahibi" olmalarının amaçlanacağı kaydedildi.


Google arama sonuçları kişisel bilgiler nasıl kaldırılır?

Google'nin arama sonuçları üzerinden kullanıcıların kişisel bilgilerini nasıl kaldırabileceği ve bununla ilgili nasıl talep oluşturulacağı yapılan bu duyuru sonrası çok sayıda kullanıcı tarafından araştırılmaya başlandı. Konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada ise kullanıcıların öncelikle hangi bilgilerini kaldırmak istediklerine ilişkin bir talep formu oluşturmalar gerektiği belirtildi. Hazırlanan talep formunda ise 'Google Arama'da görmüş olduğunuz bilgilerin kaldırılmasına ilişkin seçenekler işaretlenerek içeriğin Google'ın arama sonuçlarında ve aynı zamanda web sitesinde olduğunu da belirtmeniz gerekiyor.

Bu aşamada ise Google, talep oluşturan kullanıcıya sitenin yöneticisi ile görüşüp görüşmediği konusunda bir soru soruyor. Kullanıcı internet sitesinin yöneticisi ile görüşmek istemiyorsa 'Hayır, bunu nasıl yaparım?' seçeneği üzerinden devam ederek kişisel bilgi olarak ne varsa seçerek ilerleme sağlanıyor.


Seçilen tüm bilgileri Google'a iletebilmek için talep formuna ad, soyad, ikamet edilen ülke ve içeriği gösteren web sayfaları ile birlikte Google arama sonuçlarının adreslerinde içeriğin bulunmasını sağlayan anahtar kelimelerde belirtilerek talep hazır hale getiriliyor. Kullanıcı son olarak kendisine ait iletişim bilgilerinin tehdit veya taciz niyeti ile kötü amaçlı olarak paylaşıldığını düşünmesi halinde bu durumda 'Evet' seçeneğini işaretleyerek bir imza oluşturması gerekiyor.

Şirket tarafından yapılan açıklamanın detaylarında, bilgilerin arama sonuçları üzerinden kaldırılmasının imernet üzerinden kaldırılması anlamına gelmediği, gelen bilgi kaldırtma talepleri kapsamında bilgilerin yer almış olduğu sayfadaki içerik ile birlikte değerlendirmeye alınacağı belirtiliyor. Buna sebep olarak ise haberler gibi kullanıcılara yarar sağlayan genel bilgilere erişimin sınırlandırılma yönünden bir engelleme olduğu ifade ediliyor.

18 yaşından küçük olanların görsellerinin arama sonuçlarının arasında kaldırılması için de aynı talep formunun kullanılabileceği ve bu talep formunun da yukarıda sıralan şekliyle oluşturulabileceği belirtiliyor. Fakat buradaki en önemli nokta kaldırılmak istenilen içeriğin şu an 18 yaşından küçük olan birinin görüntülerinin olduğunun açıkça belirtilmesi gerekiyor.

elvan@haber365.com.tr