Beşamel sosu hemen herşeye yakışır; yemeğin görüntüsünü güzelleştirdiği gibi doyuruculuk katar. Garnitür beşamel sosun tadını daha da güzelleştirdiği gibi hem de sindirimini kolaylaştırır.
Garnitürlü Beşamel Soslu Tavuk Sote Tarifi – 5 Kişilik
Tavuk Etinin Hazırlığı İçin Malzemeler
• Yarım kilo göğüs eti,
• 1 adet soğan,
• 2 adet biber,
• 1 adet kırmızı biberi,
• 1 kavanoz garnitür konservesi (vakti olanlar malzemeleri evde haşlayarak taze garnitür hazırlayabilirler),
• 2 yemek kaşığı sıvı yağ,
• Karabiber,
• Pul biber,
• Kekik,
• Tuz
Beşamel Sos Malzemesi
• 2 su bardağı süt,
• 2 yemek kaşığı tereyağı (50 gram),
• 2 yemek kaşığı un,
• Karabiber,
• 1 çay kaşığı tuz.
Üstünü Kaplamak İçin Malzeme
• Rendelenmiş Kaşar peyniri
Garnitürlü Beşamel Soslu Tavuk Sote Tarifi – Yapılışı
Tavuk Sotenin Hazırlanışı
• Garnitürlü beşamel soslu tavuk sote tarifi için tavuk göğüs eti kullanılır; ilk olarak tavuk göğüs eti küçük parçalar halinde kesilir,
• Yapışmaz bir tavaya 2 yemek kaşığı sıvı yağ koyulur ve tavuk etleri koyulur.
Suyunu salan tavukların suyu çekene kadar karıştırılarak pişirilir,
• Tavuk etlerinin üzerine ince doğranmış soğan, kırmızı biber ve yeşil veya tercihe göre sivri biber ilave edilip kavrulur,
• Garnitürler konserve ise yıkanır ve eklenir. Konserve değilse bezelye ve havuç (küçük doğranmış) ayrı ayrı haşlanırlar ve garnitür haline getirilirler ardından karışıma eklenirler,
• Damak tadına göre baharat ve tuz eklenip karıştırılır,
• Sote 3-4 dakika pişirilir ocak kapatılır. Garnitürlü tavuk sote bir fırın tepsisine yayılır.
Beşamel Sosu
• 2 yemek kaşığı eritilmiş tereyağına un ilave edilerek renk değişimi olmayacak kadar kavrulur,
• Karışıma yavaş yavaş süt eklenirken bir yandan da hızlı hızlı karıştırılır. Karıştırmak için bir tel çırpıcı kullanmak kolaylık sağlayacaktır. Ayrıca sosun hazırlanacağı kabın çok yayvan olmamasına dikkat edilmelidir,
• Karışım devamlı karıştırılarak kıvamlı bir hale gelinceye kadar kaynatılır,
• Kıvamın oluşmasının ardından karabiber ve tuz eklenerek ocaktan alınır,
• Fırın tepsisi içindeki garnitürlü tavuk sote üzerine hazırlanan beşamel sos, her yere eşit olacak şekilde, gezdirilir ve tepsi boyunca yaydırılır; 180° dereceye kadar ısıtılmış fırına verilmeden önce üzerine rendelenmiş kaşar peyniri dökülür. Kaşar peyniri kızarıncaya kadar pişirilir. Kare kare kesilmek suretiyle sıcak olarak servis edilir.
Evde Garnitür Yapımı
• 1 çay bardağı bezelye yumuşayana kadar haşlanır, suyu süzülür,
• 1 patates ve 1 havuç küçük ve küp küp şekilde doğranır, önce havuçlar haşlanmaya başlanır, havuçlar haşlanmaya yakınlaştığında patatesler ilave edilir. Patatesler hafif yumuşayınca karışım ateşten alınır ve suyu süzülür,
• Bezelye, havuç, patates karışımı birleştirilerek garnitür tamamlanır.