26.05.2024-10:16 (Son Güncelleme:26.05.2024-10:16)

G7 ülkelerinden Rusya’yı kızdıracak hamle: Dondurulan Rus varlıkları Ukrayna’ya aktarılacak

ABD, Almanya, İngiltere, Kanada, Fransa, İtalya ve Japonya’dan oluşan G7 ülkeleri, dondurulan Rus varlıklarından elde edilen gelirlerin Ukrayna’ya destek amacıyla kullanmasına yönelik çalışmalarda ilerleme kaybetti.

ABD, Almanya, İngiltere, Kanada, Fransa, İtalya ve Japonya'dan oluşan G7 ülkelerinin maliye bakanları ve merkez bankası başkanları, İtalya'nın Stresa bölgesindeki toplantılarının ardından ortak bir açıklama yaptılar. Açıklamada, küresel ekonomik ve finansal sektördeki son gelişmelerin ele alındığı, ekonomik görünümün, jeopolitik gerilimlerin artması ve enerji fiyatlarındaki dalgalanmalar nedeniyle risklerin devam ettiği belirtildi.

G7 ülkelerinden Rusya’yı kızdıracak hamle

Haber7’de yer alan habere göre; Rusya-Ukrayna Savaşı'nın ve Ortadoğu'daki durumun uluslararası ticaret akışını ve tedarik zincirlerinin işleyişini sekteye uğratabileceği ifade edilerek, makroekonomik ve finansal istikrarın korunması ve kurallara dayalı küresel ticaret sistemi konusundaki kararlılığın vurgulandığı bildirildi.

Ayrıca, 21. yüzyıla uygun, daha istikrarlı ve daha adil bir uluslararası vergi sistemi kurulması yönündeki siyasi kararlılığa da değinildi ve G7'nin Haziran 2024 sonuna kadar çok uluslu şirketler için küresel asgari vergi oranına ilişkin bir anlaşmanın ilk ayağını imzalamayı hedeflediği ifade edildi.


Açıklamada, yapay zekanın ekonomiler ve toplumlar için dönüştürücü rolünün farkında olunduğu ve yapay zeka kullanımının ekonomik potansiyeli artırırken aynı zamanda yeni riskler ve politika zorlukları da getirebileceği belirtildi.

Ayrıca, Çin'in sanayi politikalarına ilişkin endişelerin dile getirildiği, İsrail ve Filistin arasındaki muhabir bankacılık bağlantılarının sürdürülmesi çağrısında bulunulduğu ve Ukrayna'ya yönelik destek mesajlarının yinelendiği bildirildi. G7 toplantısında bir dizi önemli konu ele alındı ve uluslararası iş birliği ve dayanışma vurgulandı.

kursat@haber365.com.tr