28.04.2024-11:03 (Son Güncelleme:28.04.2024-11:03)

Enerji Bakanı Bayraktar duyurdu: Koca Yusuf TP1500 Gabar’da sondaja başladı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Koca Yusuf TP1500’ün Gabar’daki Şehit Aybüke Yalçın Petrol Sahası 42’nci kuyuda sondaj çalışmalarına başladığını duyurdu.

Koca Yusuf sondaj kulesi, Gabar Dağı’ndaki petrol çıkarma çalışmalarına katılacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, "Koca Yusuf TP1500" Gabar’daki Şehit Aybüke Yalçın Petrol Sahası 42’nci kuyuda sondaj çalışmalarına başladığını duyurdu.

Koca Yusuf TP1500 Gabar’da sondaja başladı

Haber7’de yer alan habere göre;

BOTAŞ Tuz Gölü Doğal Gaz Depolama Tesisi'nden TIR'larla Gabar'a taşınan Koca Yusuf'un montajı tamamlandı. Koca Yusuf, Gabar'daki Şehit Aybüke Yalçın Petrol Sahası'nda 42'inci kuyuda sondaj çalışmalarına başladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, yapılan açıklamada Koca Yusuf'un devreye alınmasına ilişkin görüşlerini paylaştı. Bayraktar, Koca Yusuf'un Türkiye'nin bu yıl sonunda günlük 100 bin varil petrol üretim hedefine ulaşmasına önemli katkı sağlayacağını ifade etti. Ayrıca, Gabar'da olduğu gibi Diyarbakır, Şırnak, Van ve Hakkari gibi bölgelerde yeni aramalar yapılacağını belirtti. Bayraktar, 2024 yılı boyunca toplamda 140 kuyunun araştırma amaçlı açılacağını da vurgulayarak, ülkenin yeraltı zenginliklerini halkın hizmetine sunma konusundaki kararlılıklarını dile getirdi. Bölgenin kalkınmasını ve cazibe merkezi haline gelmesini hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Şimdiye kadar 5 sondajı tamamladı

TPAO ve TÜBİTAK iş birliğiyle hayata geçirilen "Koca Yusuf TP1500" projesi, yerli ve rekabetçi bir sondaj kulesi geliştirmeyi amaçladı. Bu projede, Petrotek Sondaj Makine, Borusan Güç Sistemleri ve Atılım Üniversitesi gibi kurumlar önemli roller üstlendi.


Koca Yusuf'un imalatı tamamlandıktan sonra Adıyaman'da gerçekleştirilen testlerle performansı değerlendirildi ve başarılı bulundu. Bu kule, milli sondaj yazılımıyla donatılarak ülkemizin yeraltı zenginliklerinin keşfinde önemli bir rol oynamayı hedefliyor.

kursat@haber365.com.tr