23.08.2019-12:53 (Son Güncelleme:24.03.2020-11:25)

Elektronik Sigara (E - Sigara) Zararlı mıdır?

Sigarayı bıraktırmak için önerilen elektronik sigaranın zararları hakkında uzun zamandır tartışmalar vardı. Prof. Dr. Elif Dağlı, açıklamları ile son noktayı koydu.

Son zamanlarda tercih edilirliği artan elektronik sigaraların zararları her geçen gün konuşuluyor. Peki, nedir elektronik sigaranın zararları?

E- SİGARA SİGARAYI BIRAKTIRIR MI?

Prof. Dr. Elif Dağlı, elektronik sigaraların hakkında son veriler üzerinden açıklama yaptı: "Elektronik sigara (e-sigara), klasik sigara içimini düşüren ya da bıraktıran bir uygulama değildir. Çalışmalar e-sigara kullananların %79’unun klasik sigara içmeyi de sürdürdüğünü keşfetti. E-sigara içicilerinde felç riski %70, kalp krizi riski %60, koroner arter hastalığı riski %40 daha yüksektir. E-sigaranın içinde yer alan propilen glikol ve gliserol ısınıp buharlaştığında kanserojen maddeler ortaya çıkmaktadır."
Açıklamalarına devam eden Dağlı, "Bu iki maddenin üstülik iltihap yapıcı etkisi de vardır.. E-sigara aroma ve tatlandırıcıları kendi aralarında kimyasal etkileşime geçerek farklı kimyasallara çevrilmektedir. Bu aroma ve tatlandırıcılar damarları döşeyen hücrelerde zarara sebep olmaktadır. E-sigara buharı akciğere kalkan olan makrofaj hücrelerinin çalışmasını sekteye uğratmakta ve akciğeri her çeşit hastalığa açık duruma getirmektedir." dedi.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr