05.05.2024-10:35 (Son Güncelleme:05.05.2024-10:35)

Ekipler IBAN denetimini yoğunlaştırdı: Restoran, kafe ve fırınlarda kontrol başladı

İstanbul’da geçen hafta yapılan denetimlerin ardından bu kez Ankara’daki restoran, kafe ve fırınlarda denetimler gerçekleşti. Ekipler denetimlerde IBAN yoluyla tahsilat yapılıp yapılmadığını kontrol etti.

IBAN ile yapılan alışverişlerin durdurulması için İstanbul’dan sonra Ankara’nın birçok noktasında ekipler tarafından denetimler gerçekleşti. Ankara'da vergi denetimlerine ilişkin olarak 250 gelir uzmanının kafe, restoran, pastane, fırın ve eczane işletmelerinde denetimler gerçekleştirdiği bildirildi.

Ekipler IBAN denetimini yoğunlaştırdı

AA’da yer alan habere göre; Ankara Vergi Dairesi Başkanı Yüksel Duman, denetim öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in kayıt dışılıkla mücadeleye verdiği önemi vurgulayarak, saha ve risk odaklı denetimlerin kesintisiz bir şekilde devam ettiğini belirtti. Duman, "Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı olarak il genelinde denetim faaliyetlerimize 24 saat esaslı olarak devam ediyoruz. Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesinde görev yapan gelir uzmanları aracılığıyla denetim faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Bugün Ankara genelinde 250 gelir uzmanımızla kafe, restoran, pastane, fırın ve eczane işletmeleri nezdinde vergi denetimleri gerçekleştiriyoruz" dedi.


Kayıt dışılığa karşı denetimler sürecek

Denetimlerin kapsamına ilişkin bilgi veren Duman, şöyle devam etti:

"Denetimlerde, kayıt dışı faaliyet gösteren işletmelerin tespiti başta olmak üzere çeşitli konular üzerinde titizlikle duruyoruz. Yeni nesil ödeme cihazlarının kullanımı, işletmeye ait olmayan POS cihazlarının kullanılması, banka hesapları aracılığıyla yapılan tahsilatların belgelendirilmesi, doğru KDV oranlarının uygulanması gibi hususlarda detaylı incelemeler yapıyoruz. Ayrıca, kayıt dışı işçi çalıştırılması, kira bedelinin banka kanalıyla ödenip ödenmediği gibi konuları da yakından takip ediyoruz."

Kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında yürütülen denetim çalışmalarının artarak devam edeceğine dikkat çeken Duman, vatandaşlara da çağrıda bulundu:

"Satın aldıkları ürün veya hizmete ilişkin ödeme kaydedici cihaz fişi veya faturalarını talep etmelerini ve bu belgelerdeki KDV oranlarını kontrol etmelerini rica ediyoruz. Belge düzenlemeyen veya yanlış düzenleyen firmalar hakkında bilgi almak için Başkanlığımız iletişim kanallarını kullanabilecekleri gibi CİMER ve VİMER üzerinden de bildirimlerde bulunabilirler."

kursat@haber365.com.tr