04.05.2024-10:15 (Son Güncelleme:04.05.2024-17:19)

Deprem uzmanı Hasan Sözbilir’den Tuzla uyarısı: ‘Yakında 7.1’lik deprem üretebilir’

Deprem uzmanı Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Tuzla’daki fay hattıyla ilgili önemli uyarılarda bulundu. Sözbilir, 2 bin yılda bir kırılan Tuzla’daki 50 kilometrelik fayın yakında 7.1’lik deprem üretebileceğini söyledi.

İzmir, Güzelbahçe, Yağcılar, Seferihisar ve Tuzla fayları ile ilgili 6 yıldır çalışmalar yaptıklarını dile getiren Dokuz Eylül Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Tuzla’daki fay hattıyla ilgili önemli uyarılarda bulundu. Sözbilir, 2 bin yılda bir kırılan Tuzla’daki 50 kilometrelik fayın yakında 7.1’lik deprem üretebileceğini söyledi.

Büyük risk var

Akşam’ın yer verdiği habere göre; Jeoloji uzmanlarından Sözbilir, son depremin İzmir fayında 1688'de gerçekleştiğini belirtirken, İzmir fayının yakın bir gelecekte kırılma ihtimalinin düşük olduğunu ifade etti. Ancak, İzmir'deki Tuzla fayının her 2 bin yılda bir kırılan bir fay olduğunu vurgulayan Sözbilir, bu nedenle Tuzla fayının İzmir'in deprem riskini değerlendirmek açısından önemli olduğunu dile getirdi.


Tuzla fayının İzmir'in en uzun faylarından biri olduğunu belirten Sözbilir, denizde başlayıp Doğanbey'den geçerek kuzeyde Bornova'ya kadar uzandığını aktardı. Fayın yaklaşık 50 kilometre uzunluğa sahip olduğunu belirten uzman, bu uzunluk nedeniyle fayın yaklaşık 7.1 büyüklüğünde bir deprem üretebilecek potansiyele sahip olduğunu belirtti. Ayrıca, fayın 2 bin yıldır kırılmadığı için yakın bir zamanda kırılma olasılığının yüksek olduğunu ifade etti.

İzmir'in, İstanbul'a göre deprem riskinin daha yüksek olduğunu belirten Sözbilir, aynı zamanda Aydın, Balıkesir, Denizli, Manisa, Afyonkarahisar, Muğla, Çanakkale, Adana, Bingöl ve Hatay gibi illerin de deprem riskinin yüksek olduğunu vurguladı.

kursat@haber365.com.tr