01.05.2024-01:49 (Son Güncelleme:29.04.2024-22:30)

Demir Dağ Destanı Hakkında Bilinmeyenler

Daha önce pek çok kişi tarafından bilinmeyen demir dağ destanı sizler için araştırdık.

Daha önce pek çok kişi tarafından bilinmeyen Demir Dağ destanı sizler için araştırdık. İşte Demir Dağ destanı hakkında bilinmeyenler...

DEMİR DAĞ DESTANI NEDİR?

Ergenekon Destanı, Büyük Türk Destanı'nın bir parçasıdır. Kök-Türkler çağını konu alır. Ergenekon Destanı'nın, Türk destanlarının içinde ayrı ve seçkin bir yeri olup, en büyük Türk destanlarından biridir. Ergenekon Destanı'nın, Türk toplum yaşamında yüzyıllarca etkisi olduğu gibi, bugün bile Anadolu'nun dağlık köylerinde, birtakım gelenek ve göreneklerde etkisi görülmektedir.
Ergenekon Destanı, Bozkurt Destanı'nın ana çizgileri üzerine kurulmuş olup, bu destanın serbestçe genişletilmiş biçimidir diyebiliriz. Daha doğrusu Bozkurt Destanı ile kaynağını belirleyen Türk soyu, Ergenekon Destanı ile de gelişip güçlenmesini, yayılış ve büyüyüş dönemlerini anlatmıştır.
Çin tarihlerinin de yazmış olduğu Bozkurt Destanı'nın bittiği yerde, Ergenekon Destanı başlar. Bozkurt Efsanesi'nin devamı, Ergenekon Destanı'dır. Ergenekon Destanı, Cengiz Han çağında moğollaştırılmıştır. Ancak bu efsanenin kökleri ve ana motifleri, açıkça Kök Türkler ile ilgilidir.
Kök Türk Devleti, MS 6.yy.dan itibaren bir cihan imparatorluğu olmuş ve 200 yıl yaşamıştır. Böyle büyük ve güçlü bir devletin, ilkel Moğollar'dan bir efsane alıp kökenlerini ona dayandırması mümkün değildir. Ayrıca, Ergenekon Destanı'nın ana motiflerinden biri, Demirci'dir. Destanda demirci, dağda demir madeni bulur ve Türkler bu demir madenini eriterek Bozkurt'un önderliğinde Ergenekon'dan çıkarlar. Unutmamak gerekir ki, Göktürkler'in ataları da demirci idiler. Onlar en iyi çelikleri işler, başka devletlere silah olarak satarlardı. Göktürkler'in ataları, demir cevherleriyle dolu dağların eteklerinde türemişler, demirleri eriterek yeryüzüne çıkmışlardı. Sonradan kendilerinin de demirci olmaları bundan ileri gelmektedir.
Göktürkler'in temel toprakları olan Altay ve Sayan dağları, zengin demir madenlerinin bulunduğu bir yerdi. Burada çıkan demirin yüksek cevherli olması ve Türkler tarafından mükemmel bir biçimde işlenmesi, çağın Türk savaş endüstrisinin en önemli özelliği idi. Göktürkler çağında Türkler'in işlettikleri demir ocakları ve dökümevleri bulunmuştur. Göktürkler demirden ürettikleri kılıç, kargı, bıçak gibi savaş araçlarının yanında yine demirden saban, kürek, orak gibi tarım araçlarını yapmakta da usta idiler. Oysa, Göktürklerden tam beş yüzyıl sonra, yine Türklerle birlikte olmak üzere bir devlet kuran Moğollar, demirciliği bilmezlerdi.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
SIRADAKİ VİDEOLAR

Gülşen Bubikoğlu Son Haliyle Hayranların...

Bir Zamanların Ünlü İsmi Onur Sarıkaya'n...

Tarihin En Saçma Savaşları

İnanılmaz Eğlenceli Korsan Su Kaydırakla...

Uyurken Başınıza Gelebilecek Enteresan Ş...

Hilesi Çok Basit Olan Sihirbazlık Numara...

Diriliş Ertuğrul'da Toy Sahnesi

Hitlerin Yıkılan Hayalleri

Demir Dağ Destanı Hakkında Bilinmeyenler

Shell Shock Hastalığı Hakkında Bilinmeye...

Dünya'nın En Tehlikeli Sürüngenleri

Google Haritalarında Görebileceğiniz Ent...

Kameraların Kaydettiği Trajik Kazalar

Diriliş Ertuğrul'un Toy Sahnesi

Garip Şeyler Yiyen Ve Dış Dünyayı Redded...

Tüyleri Diken Diken Eden Yılanlar

Dev Kuleler Gökyüzüne Nasıl Yükseliyor?

Bahçede Tuzak Kurup Tavşan Yakalayan Çoc...

Ertuğrul Emir Saadettin'e Haddini Bildir...

Marilyn Monroe'nun Türk Askerlerini Ziya...

Türkler Dünya'ya Hiç Gelmeseydi Neler Ol...

Uzay Hakkında Kimsenin Bilmediği İlginç...

1965 Model Aracı Sıfırdan Farksız Hale G...

İnsan Gözünün Göremediği Şeyler

İlginç Fotoğraflı İlginç Bilgiler

Diriliş Ertuğrul'un En Beğenilen Sahnesi

İşte En Sinirli Burçlar!

Altın Dövme Nasıl Uygulanır ?

Futbol Sihirbazı Yaşlı Adam Kılığına Gir...

Sosyal Medyayı Sarsan 10 İlginç Görüntü!