07.04.2022-14:05 (Son Güncelleme:07.04.2022-15:04)

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte insanlar her yıl olduğu gibi bazı konuları araştırmaya başladı. Bu konuların başında Cünüpken sahur yemeği yenebilir mi? Geliyor. Sizler için derledik. Detaylar galerimizde.

1


Cünüp olan kimsenin elini, ağzını yıkamadan yiyip içmesi mekruhtur (uygun görülmemiştir).

2


Namaz abdesti alıp ondan sonra yemek yemesi tavsiye edilmiştir.

3


Bu mümkün olmazsa elini, ağzını yıkadıktan sonra, boy abdesti almadan sahur yemeği yemesinde bir sakınca yoktur.

4


Oruçlu iken rüyada ihtilam olmak orucu bozmadığı gibi, gusletmeyi geciktirerek cünüp olarak sabahlamak da oruca bir zarar vermez. Ancak, zorunlu bir durum olmadıkça, hemen boy abdesti alınmalıdır.

5


Ağız veya burundan su yutulmadıkça yıkanmakla veya gusül abdesti almakla oruç bozulmaz. Bu durumda gusül alırken gargara yapmadan ağzın yıkanması tavsiye edilmiştir.

6


Hz. Aişe ve Ümmü Seleme Radıyallahu Anhümânın kendisine şunu haber verdiklerini söylemiştir:

7


“Resulullah Sallallâhu Aleyhi Vesellem Ramazan ayında, rüya sebebiyle olmaksızın cünüp olarak fecir (sabah namazı) vaktine ulaştığı olurdu da, kalkıp yıkanır ve orucunu tutardı.” (Buhari, Savm: 22, 25; Müslim, Sıyâm: 76; Muvatta, Sıyâm: 12; Ebu Dâvud, Savm: 36; Tirmizî, Savm: 63; Nesâi, Tahâret: 123)

8


Hz. Aişe (r.a.) dan yapılan rivayete göre, bir adam, Rasulüllah (s.a.v.) Efendimize sordu: "(Sabah) namazı vakti girer de ben de cünüp bulunursam, o takdirde oruç tutayım mı?" Bunun üzerine Rasulüllah (s.a.v.) Efendimiz ona şöyle buyurdu: "Ben de cünüp olduğum bir halde (sabah) namazı vakti giriyor ve ben oruç tutuyorum." Adam bu defa şöyle dedi: "Ya Rasulallah! Sen bizim gibi değilsin; Cenab-ı Hak senin geçmiş ve gelecek günahlarını affetmiştir." Peygamber (s.a.v.) ona şöyle dedi: "Allah'a and olsun ki, sizden daha çok Allah'tan saygı ile korkmakta olduğumu ve nelerden sakınmamı sizden daha iyi bildiğimi ummaktayım. Müslim/siyam: 79

Cünüpken sahur yemeği yenebilir mi, oruca niyet edilebilir mi?
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
BAKMADAN GEÇME

Türkiye'nin şehirlere göre boy ortalamas...

İsmailağa Cemaati lideri Hasan Kılıç'ın...

Titanik'in en zengin adamının cesedinde...

Otomattan kahve aldı hayatı karardı: ‘Gö...

Bilim dünyasını şaşkına çeviren olay: Ma...