01.08.2022-16:13 (Son Güncelleme:01.08.2022-16:13)

Sigortalı bir kişinin ölümü halinde bazı şartlarda eşine ve çocuklarına dul ve yetim maaşı bağlanıyor. Peki anne ve babaya hangi durumda çocuğu üzerinden aylık bağlanır? İşte bu aylık hakkı ile ilgili bütün detaylar...

1

Sigortalılık süresi


5510 sayılı yasaya göre en az 5 yıldan itibaren sigortalı olup, toplamda 900 gün yaşlılık, ölüm sigortası ve malullük sigortaları primlerinin doldurulmuş olması gerekir. Sigortalının yazılı istekte bulunması ve bu şartı doldurması halinde bağlanıyor. Gelirde gösterge asgari ücret oluyor.

2

Kişi başı 5.500 lira gelir şartı


Gelir şartı anne ve babada ayrı ayrı aranıyor. Mesela baba kendi emekliliği üzerinden maaş alıyorsa, çocuğu üzerinden aylık hak alamaz. Eğer annenin geliri yoksa, gelir tespiti yapılır.

3

Gelir tespiti


Gelir tespiti, hanede kişi başına düşen kazanca göre hesaplanır. Anne ve babanın gelirlere göre yapılır. Kişi başına gelen tutarın asgari ücret net tutarından daha az olması durumunda ölüm aylığı bağlanır.

4

Hissenin artması


Yukarıda sıralanan tüm şartları karşılayan anne ve baba ölen sigortalı çocuğunun hesaplanan aylığın %25’i oranında ölüm aylığı alır.

5

Anne babaya aylık bağlanması için...


Ölen kişinin anne ve babasına ölüm aylığı bağlanması için eş ve çocuklara aylık bağlandıktan sonra artan hissenin kalıp kalmadığına bakılır.

6

65 yaş üzeri anne baba


Ancak anne ve baba 65 yaşın üzerindeyse hisse şartı aranmaz. 65 yaşını doldurduklarında ölüm aylığı almaya hak kazanırlar.

7

Evlatlık olanlara yetim maaşı


Evlat edinilen çocuk her ne kadar sizin kütüğünüzde yer alsa da, çocuğun ölmesi durumunda ölüm aylığından yararlanamazsınız.

8

Kız evlatlık çocuğun yetim maaşı


Ancak anne veya babanın ölmesi durumunda, evlat edinilen kız çocukları diğer şartları taşıması durumunda aylık maaş alır.

Çocuğu vefat eden anne ve babaya aylık hakkı! Aileye çocuğu üzerinden maaş bağlanması için gereken şartlar açıklandı
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
BAKMADAN GEÇME

Türkiye'nin şehirlere göre boy ortalamas...

Titanik'in en zengin adamının cesedinde...

Bülent Ersoy neden kadın oldu?

Bilim dünyasını şaşkına çeviren olay: Ma...

Asırlık arşiv ortaya çıktı: İşte Türk bo...

Cinsiyet değiştirerek ünlü olan Mika, di...

Tıp tarihinde bir ilk! Doğuma giden kadı...