23.05.2022-08:47 (Son Güncelleme:23.05.2022-08:47)

Çipli ehliyet nasıl alınır? Ehliyet yenileme işlemleri ve eski sürücü belgesi ile yeni çipli ehliyet değiştirme evrakları

Eski tip ehliyetlere sahip olan insanlar yeni tip çipli ehliyetin nasıl alındığını öğrenmek için internet üzerinden araştırma yapıyor. Peki Çipli ehliyet nasıl alınır? İşte Ehliyet yenileme işlemleri ve eski sürücü belgesi ile yeni çipli ehliyet değiştirme evrakları...

Türkiye’de şu anda yaklaşık 23 milyon kişinin ehliyeti bulunuyor. 2016 yılından bu yana devam eden yeni çipli ehliyetle beraber pek çok insan eski tip sürücü belgelerine veda etmeye hazırlanıyor. Ehliyetlerini yenilemek isteyen veya eski sürücü belgesi ile yeni çipli ehliyet değiştirme işlemleri hakkında bilgi edinmek isteyen vatandaşlar arama motorları üzerinden konu hakkında araştırma yapmaya devam ediyor.

Çipli ehliyet nasıl alınır?

Eski tip sürücü belgesi bulunan vatandaşların ehliyet yenileme işlemlerini yerine getirmesi için bulundurmaları gereken bazı belgeler vardır. Bu belgelerin herhangi birisi eksik olursa kişinin ehliyet yenileme başvurusu kabul edilmeyecektir. İşte gerekli olan o belgeler:

Eski sürücü belgesi

Nüfus cüzdanı, Pasaport veya Avukatlık Kimliği

Sürücü sağlık raporu (Sağlık raporu alırken ilk bölümün uzman olmayan doktorların ( aile hekimi doktorları ) tarafından, ikinci bölümün ise uzman doktorlar tarafından imzalandığına emin olun.)

15 TL bedelinin vergi dairelerine veya bankalara yatırıldığına dair makbuz

2 adet fotoğraf

Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan ehliyet yenileme için istenen belgelerdir.


Yeni çipli ehliyet için gerekli belgeleri hazırlayan ve harçları yatıran kişiler kendilerine en yakın Nüfus Müdürlüğü’ne müracaat etmelidir. Nüfus Müdürlüğü’ne gitmeden önce internet sitesi üzerinden randevu alınması gerekiyor. Randevu almak için Nüfus Müdürlüğü’nün internet sitesine giriş yapmalı, T.C. kimlik numarası, isim soy isim, cep telefonu gibi kişisel bilgiler girilmeli ve randevu tarihi seçilmelidir.

Belirlenen randevu saatinde herhangi bir sebepten dolayı Nüfus Müdürlüğü’nde olamayacak olan vatandaşlar randevularını yine Nüfus Müdürlüğü’nün internet sitesi üzerinden iptal edebilir ve yeni bir randevu tarihi seçebilirler. Fakat bu işlemin 6 sene içerisinde gerçekleştirilmesi gerekiyor.

Çipli ehliyet geçerlilik süresi ne kadar?

M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yıl,

C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl süreyle geçerli olarak düzenlenmektedir.

Mevcut olan eski tip sürücü belgesi 31/12/2020 tarihine kadar geçerli olup, 01/01/2016 tarihinden itibaren 5 yıl içinde yeni tip sürücü belgesi ile değiştirilmesi gerekmektedir.

Ehliyetini kaybeden kişilerin en yakın trafik tescil kuruluşuna müracaat etmesi ve sürücü belgesi değerli kağıt bedeli ile sürücü belgesi hizmet bedelini yatırması gerekiyor. Eskiden olduğu gibi belge için gazeteden ilan vermeye gerek yoktur.

kursat@haber365.com.tr