Böbrek taşı neden olur, nasıl düşürülür? Böbrek taşına yol açan besinler
Yapılan araştırmalara göre bazı besinlerin böbrek taşına yol açtığı ortaya çıkardı. Günlük hayatta sıkça tüketilen bu besinler böbrek sağlığını olumsuz etkiliyor.
Yapılan araştırmalara göre bazı besinlerin böbrek taşına yol açtığı ortaya çıkardı. Günlük hayatta sıkça tüketilen bu besinler böbrek sağlığını olumsuz etkiliyor. Peki, böbrek taşı nedir, nasıl oluşur? Hangi besinler böbrek taşına neden olur?
Üroloji Uzmanı Op. Dr. Ali Murat Gökçe, böbrek taşları hakkında merak edilenleri anlattı.
Böbrek taşı nasıl oluşur?
Üroloji uzmanı böbrek taşının oluşumuna dair şunları söyledi: ''Besinlerle vücuda aşırı alınan ya da vücutta oluşan maddelerin kandaki yoğunluğu artarsa, böbreklerden süzülerek idrara geçen miktar artacaktır. Vücuda alınan su miktarı azaldığında ya da su kaybının arttığı durumlarda ise daha az miktarda ve daha fazla yoğunlukta idrar oluşacaktır. Bu sebeplerden dolayı böbreklerden süzülen tuzlar, atık ve kimyasal maddelerin idrardaki yoğunlukları belirli bir eşik değerini aşınca kristalleşir. Kalsiyum, oksalat ve ürik asit maddelerinin kristalleşmesi sonucu birbirine yapışarak kumları ve bunlar da birleşerek taşları oluşturur.''
Tuz kullanımı azaltın
Böbrek taşına yol açan besinleri açıklayan Gökçe, ''Fazla tuz tüketimi bağırsaklardan kalsiyum emilimini artırır. Bu da böbreklere daha fazla miktarda kalsiyumun gelmesine neden olarak, taş oluşum riskinin artmasına neden olur. Ayrıca fazla sodyum tüketimi idrarda kalsiyum miktarının artmasına neden olarak böbrek taşı riskini arttırır, sodyum içeren gıdalardan uzak durulmalıdır. Bu nedenle çok tuzlu gıdalar tüketmeyin'' dedi. Günlük beslenmede; sebze, meyve ve ekmekte de tuz olduğunu hatırlatan üroloji uzmanı, bu sebepten dolayı sebze yemeklerinin ekstra tuz ilave edilmeden yapılmasını tavsiye etti.
Böbrek taşı riskini yükselten besinler
Üroloji Uzmanı Op. Dr. Ali Murat Gökçe uzak durulması gereken besinleri şöyle sıraladı: ''Patates cipsi, hamburger, dondurulmuş hazır gıdalar, işlenmiş gıdalar, tuzlu atıştırmalıklar, tuzlu peynirler, hazır çorbalar, şarküteri ürünleri, tuzlu yemişler gibi yüksek sodyum içerikli konserve ve hazır gıdalardan uzak durulmalıdır.''
Bazı yiyeceklerin böbreklerde taş oluşumunu meydana getirdiğini söyleyen Gökçe, böbrekte taş oluşumu yönünden en riskli maddelerden birinin oksalat olduğunu söyleyerek tüketiminin kısıtlanmasını önerdi. ''Siyah çay, kahve, alkol, pancar, soya, çikolata, kakao, kuru incir, karabiber, fındık, maydanoz, haşhaş tohumu, ıspanak, çilek, böğürtlen gibi besinler yüksek miktarda oksalat içermektedir'' diye vurgulayan Gökçe, kolalı ve gazlı içeceklerin fosfat içerdiğinden dolayı taş oluşumuna neden olduğunu ifade ederek bu besinlerden uzak durulması gerektiğini vurguladı.
Kalsiyum eksikliği böbrek taşına yol açıyor
Kalsiyumun önemine değinen uzman isim, beslenme programlarına dikkat çekerek, ''Beslenme programınızda yeterli kalsiyum alınması çok önemlidir. Süt ve süt ürünlerinin yer almadığı diyetler, taş oluşum riskini artırdığı için kalsiyumdan yoksun beslenme programlarını uygulamayın. Çünkü ihtiyacınız olan kalsiyumu besinlerden almazsanız oksalat seviyesi yükselecek ve böbreklerde taş oluşumu riski artacaktır'' diyerek önemli uyarılarda bulundu.