04.06.2021-16:42 (Son Güncelleme:16.05.2024-08:50)

Bir İlk Yaşanıyor! Kars’ta İlk Türk Camisi İbadete Açılacak

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Ani Ören Yeri’nde yer alan ilk Türk camisi Ebul Menuçehr Cami, restorasyon çalışmaları sürüyor. Ebul Menuçerh Cami restorasyon çalışmaları s

Anadolu’daki ilk Türk camisi açılıyor. Minaresinde Kufi yazı türüyle ‘Bismillah' yazan, Anadolu'daki ilk Türk camisi olan Ebu'l Manuçehr Cami, 1064 senesinde Selçuklu Sultanı Alparslan'ın Ani kentini fethetmesinin ardından 'Ani Beyi' olarak atadığı Menuçehr tarafından 1072'de dikdörtgen planına sahip ve 2 katlı inşa edildi. Caminin Ani'nin fethinin 957. Yıldönümü olan 16 Ağustos senesine kadar sona ererek ibadete açılması düşünülüyor.

KARS’TA İLK TÜRK CAMİSİ BÖLGEYE DEĞER KATACAK

Açılacak olan caminin o bölgeye değer katacağını dile getiren AK Parti Kars Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Başkanı Prof. Dr. Yunus Kılıç, Kars’ın tarihi kısmının da görünür olacağını söyleyerek ‘Onlarca medeniyeti barındırmış olan önemli bir ticaret, sanat ve din merkezi olan bugün içinde özellikle üzerinde durarak ortaya çıkarmaya çalıştığımız Sultan Alparslan'ın Anadolu'ya giriş kapısını herkes Malazgirt olarak biliyor ama aslında Ani'dir, Kars'tır. 1064'ta gelmiştir ve Türklerin ilk camisini inşa etmişlerdir. Kısa bir zaman içerisinde Ebul Menuçehr camisini insanımızın ibadet yapabileceği bir alan haline gelmiş olacak. Tabi Tarihi ve inançlarımızla birlikte önemli bir yere sahip olan bu yapının hayata geçirilmesi Kars'a ve bölgeye önemli bir değer katacak. Çünkü Kars ciddi bir tarihi dokusu olan medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan bir şehir bununla şehrimizin bu kısmını da daha görünür hale getirmiş olacağız’ ifadelerini kullandı.

MERDİVENİN 66. BASAMAĞINA ‘BİSMİLLAH’ YAZIYOR

Caminin minaresinin dikkat çeken tarafı, üzerindeki taşların kûfî hatla yazılmış ‘bismillah’ yazısının olmasıdır. Bu yazı merdivenin 66. basamağına denk geliyor. Öte yandan, eski kaynaklarda caminin batı duvarının üstünde yer alan inşa kitabesiyle bunun dışında iki kitabeden söz edilirken, minarenin 99 basamak olması Esma-ül Hüsna, Allah c.c nın ismi şeriflerinin sayısına bağlanılıyor. Tespih adedi gibi, her 33 merdivende bir küçücük de olsa bir havalandırma boşluğu göze çarpıyor. Ani Antik Kenti'nde yer alan Ebul Menuçehr Camii, Orta Asya Türk Mimarisinin izlerini bulunduruyor. Kırmızı ve siyah renkli düzgün tüf taşlarıyla yapılan cami, UNESCO'nun Türkiye'de ilk ibadethane olarak koruma altına aldığı Sivas Divriği Ulu Cami'den, Diyarbakır'daki Ulu Cami'den daha da eski ve daha geçmişe sahip bulunuyor.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
SIRADAKİ VİDEOLAR

Meksika'da Seri Katilin İtirafları Ülkey...

TÜBİTAK Başkanı Koronavirüs Aşısı ve İla...

İstanbul'da Yasak Aşk Yaşayan Karısını Ö...

Osmaniye'de Uyuyan Eşini ve Görümcesini...

Yeşilçam Oyuncularının Hüzün Dolu Hikaye...

Kurye Terörü! Sipariş Götürdüğü Binaya İ...

Sevgilisini Büyükbabası İle Bastı!

Rolleri Uğruna Değişen Oyuncular

84 Yaşında Koronayı Yendi

İnternetten Ders Anlatan Öğretmen Kamera...

Kavun Çekirdeğinin Faydaları Neler?

Hırsızlık Yapan Anne Polisi Gözyaşlarına...

Sivas'ta Zatürre Hastası Minik Meliha Be...

Denizli'de Yangın! Alevlerin Evine Ulaşm...

LGBT'liler Başörtülü Kadınlara Saldırdı!...

Bakan Fahrettin Koca Paylaştı! İsrafa İz...

Mısır Tarlasındaki Domuzlar Tedirginliğe...

Bakan Pakdemirli 'Otel Yapılacak' İddial...

Güngören'de Kafa Attığı Kişiyi Silahla K...

Marmaris'te Orman Yangını! Vatandaşlar K...

Bir Aile Daha Diyarbakır Annelerinin Otu...

MSB: 3 Terörist Hava Kuvvetlerimiz Taraf...

Kars'ta Tarlalarda Açan 'Sarı Çiçekler'...

Amasyalı Şeker Nine 120 Yaşında

İsrail Güçleri Şeyh Cerrah'ta Filistinli...

Fedakar Türk Milleti! Engelli Genç Sınav...

Depremin Bilançosu Gün Ağarınca Ortaya Ç...

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Sert Tepki: Bu...

Böyle Yorum Görülmedi! Kanal İstanbul iç...

Muharrem İnce: CHP'ye Anıtkabir'den Atat...