09.05.2024-11:34 (Son Güncelleme:09.05.2024-17:29)

Bilim insanlarından devrim niteliğinde gen tedavisi: İşitme engelli olarak doğan kız duymaya başladı

İngiltere’de bilim insanları, işitme engelli olarak doğan bir kız çocuğunun devrim niteliğindeki bir gen tedavisi ile yeniden duymasını sağladı.

İşitme engelli olan bireylere umut olacak bir gelişme yaşandı. İngiltere’de >Opal Sandy'nin birinci yaş gününden önce başlayan tedavisi altı ay sonra sonuç verdi. Artık Sandy, fısıltıları bile duyabiliyor ve "Anne", "Baba" gibi kelimeleri söyleyebiliyor. Bu ilerleme, Sandy'nin kulak içine gen infüzyonu uygulanarak, kalıtsal sağırlığa yol açan hasarlı DNA'sının değiştirilmesiyle gerçekleşti. İspanya, İngiltere ve ABD'de Opal'in de içinde bulunduğu bir hasta grubu, test aşamasındaki tedavi için seçildi. 18 aylık olan Sandy'nin anne ve babası, kızlarının ilerlemesinin inanılmaz olduğunu dile getiriyor.

İşitme engelli olarak doğan kız duymaya başladı

BBC’de yer alan habere göre; Küçük kızın beş yaşındaki ablası Nora da kalıtsal işitme engeli hastalığı ile doğdu ve koklear implant cihazı kullanıyor. Bu cihazlar, iç kulağın içindeki sinirleri elektriksel olarak uyararak işitme hissi veriyor Cihaz, kulak zarındaki hasarlı ses algılayıcı tüy hücrelerini atlayarak doğrudan işitme sinirini uyarıyor. Gen tedavisinde ise, çalışan bir kopya Otof geni, geliştirilmiş, zararsız bir virüs kullanılarak hücreye iletiliyor.


Uzmanlar, bu yeni tedavinin diğer ileri derecede işitme kaybı türlerinde de etkili olabileceğini umuyorlar. Opal'in sağ kulağına genel anestezi altında bu yeni tedavi uygulandı. Sol kulağına ise koklear implant yerleştirildi. Opal, birkaç hafta içinde sağ kulağında alkış gibi yüksek sesleri duymaya başladı. Altı ay sonra, Cambridge'deki Addenbrooke Hastanesi'ndeki doktorlar, gen tedavisi uygulanan sağ kulağın kısık sesleri ve hatta fısıltıları bile neredeyse normal şekilde işitebildiğini tespit etti. Uzmanlar, bu terapinin diğer ileri derecede işitme kaybı türlerinde de etkili olabileceğini umuyorlar.

kursat@haber365.com.tr