04.05.2024-16:21 (Son Güncelleme:04.05.2024-16:21)

Irak'ta bir mağarada keşif yapan araştırmacılar gördükleri karşısında şaşkına döndü. 75.000 yıl öncesine ait kalıntıları inceleyen arkeologların elde ettikleri sonuç herkesi heyecanlandırdı.

1


Netflix için hazırlanan yeni belgesel "Neandertallerin Sırları"nda dikkat çeken bir keşif konu alındı.

2


Cambridge Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nde paleoantropolog ve doçent olan Dr. Emma Pomeroy'un 75 bin yıl öncesine ışık tutan keşfi görenleri şaşkına çevirdi.

3


Irak'ta bir mağaraya gömülmüş ve vücudunun sığabileceği bir oyukta dinlenmeye bırakılmış 40'lı yaşlarındaki bir kadının iskeletini bulan araştırmacılar, yapılan çalışmalar sonucu iskeletin 75.000 yıl öncesine ait olduğunu tespit etti.

4


Kadının sol eli başının altına kıvrılmıştı ve bu başının arkasına yastık olarak bir taş yerleştirilmiş olabileceğine dair ipucu verdi. 2018 yılında bulunduğu mağaradan dolayı Shanidar Z olarak bilinen kadın, yaklaşık 40.000 yıl önce ortadan kaybolan bir tür antik insan olan Neandertal'di.

5


Kalıntılarını inceleyen bilim insanları, dokuz ay süren bir süreçle 200 kemik parçasından titizlikle kafatasını bir araya getirmeyi başardı. Yüzün ve kafatasının hatlarını kullanarak, kadının neye benzediğini anlamak amacıyla harekete geçen bilim insanları, Neandertallerin kafataslarının, kendi türümüz olan Homo sapiens'in kafataslarından farklı göründüğünü söyledi.

6


Pomeroy, Shanidar Z'nin yüz rekonstrüksiyonunun bu farklılıkların hayatta bu kadar keskin olmayabileceğini gösterdiğini de belirtti. Pomeroy, yaptıkları incelemelerle ilgili şu değerlendirmeleri yaptı: "Orada bir miktar sanatsal lisans var, ancak bunun merkezinde gerçek kafatası ve (bu) insanlar hakkında bildiklerimize dair gerçek veriler var. Aslında boyuna göre oldukça büyük bir yüzü var. Genellikle göremeyeceğimiz oldukça büyük kaş çıkıntıları var, ama bence modern kıyafetler giymiş olsa muhtemelen iki kere bakmazsınız."

7


Başlangıçta kalıntıları inceleyen ekip, belgeselde ilk kez ortaya çıkan ve cinsiyeti belli olmayan Shanidar Z'nin cinsiyetini belirlemek için diş minesindeki proteinlerin dizilenmesini içeren nispeten yeni bir tekniğe başvurdu. Cambridge ve Liverpool üniversitelerinden araştırmacılar, kol kemiklerinin uzunluğunu ve çapını modern insanlara ait verilerle karşılaştırarak kadın olduğu belirlenen Shanidar Z'nin boyunun 1.5 metre olduğunu ve öldüğünde 40'lı yaşlarında olduğunu tespit etti.

Bilim dünyasını şaşkına çeviren olay: Mağarada bulduklarına inanamadılar! 75 bin yıl önce dinlenmek için oraya giren kadın...
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
BAKMADAN GEÇME

Bülent Ersoy neden kadın oldu?

Bilim dünyasını şaşkına çeviren olay: Ma...

Tıp tarihinde bir ilk! Doğuma giden kadı...

Asırlık arşiv ortaya çıktı: İşte Türk bo...

Cinsiyet değiştirerek ünlü olan Mika, di...

Kenan İmirzalıoğlu gülme krizine girdi:...

Survivor'un ilk ve tek kadın şampiyonu M...

Konserde facia gibi kaza: Ünlü şarkıcı h...