23.06.2022-02:10 (Son Güncelleme:23.06.2022-02:10)

Beyaz, mavi ve altın yakalı çalışanlar kimlerdir, görevleri nelerdir? Beyaz, mavi ve altın yakalı çalışanlar arasındaki farklar ve benzerlikler

İş hayatında beyaz, mavi ve altın yaka kavramları sık kullanılmaktadır. Peki, bu yaka kavramlarının anlamı nedir? Beyaz, mavi ve altın yakalı çalışanlar kimlerdir, görevleri nelerdir? İşte detaylar...

Bir iş yerinde çalışmakta olan kişilerin organizasyonel özellikler açısından sınıflara ayrılması beyaz, mavi ve altın yaka kavramlarının oluşmasına neden olmuştur. Çalışanlar arasındaki bu ayrım İş Kanunu gibi mevzuatlarda açıklanmıştır. Peki, beyaz, mavi ve altın yaka ne oluyor? Bunlar arasındaki fark ve benzerlikler neler? Detaylar haberimizde...

Beyaz yaka ne oluyor?

Beyaz yakalı çalışanlar, genellikle zihinsel güçlerini ortaya koyan masa başı çalışanlarıdır. Memurlardan mühendislere kadar pek çok sektör çalışanı beyaz yakalı olarak tanımlanır.

Mavi yaka ne oluyor?

Mavi yakalı çalışanlar, beden gücünü kullanarak çalışan kişilerdir. Bu kişiler el emeğine dayalı çalışırlar. Mal ve hizmet üretimi, arazi, üretim tesisi gibi yerlerde beden gücüne ağırlık vererek çalışmaktadırlar.

 

Altın yaka ne oluyor?

Altın yakalı çalışanlar, oldukça iyi eğitimler almış, yüksek vasıfa sahip, ileri düzeyde teknoloji kullanan üst düzeydeki beyaz yakalı çalışanlardır. Üst düzey teknoloji kullanılan şirketlerde yüksek ücretle istihdam edilirler.

Beyaz ve mavi yakanın farkları ile benzerlikleri nelerdir?

- Mavi yakalı çalışanlar işçi, beyaz yakalı çalışanlar ise ofis çalışanlarıdır.

- Mavi yakalı çalışanlar zihinsel güçle birlikte ağır beden gücü de kullanır. Ancak beyaz yakalılar yalnızca zihinsel güçlerini kullanır.

- Mavi yakalı çalışanlar genel olarak fabrika ya da endüstriyel yerlerde ayak üstünde çalışır. Beyaz yakalı çalışanlar ise oturarak çalışır.

- Beyaz yakalı çalışanlarda belirli bir çalışma kıyafeti zorunluluğu vardır. Ancak mavi yakalı çalışanlarda bu kural çok uygulanmaz.

- Kanunlara göre haftalık çalışma saati 45 saattir. Bu süre 66 saatten fazla olamaz. Her iki yaka için de bu kural aynıdır.

- Fazla mesailer her iki yaka çalışanında da yasaktır.

- Kanunlarda her iki yaka çalışanı da eşit haklara sahiptir.

 

Yaka renklerinin anlamı nedir?

Beden gücüyle çalışanların kıyafetleri kolay kirleneceği için bu gruptaki çalışanlar mavi renkle tanımlanmıştır. Ofis çalışanları temiz ortamda çalıştıkları için de beyaz renkle tanımlanmışlardır.

esmagulk@haber365.com.tr