18.04.2022-13:54 (Son Güncelleme:18.04.2022-15:27)

Beklenen büyük İstanbul depreminde şehrin alacağı hasar uzmanları bile ürküttü!

İstanbul'da senelerdir adı geçen büyük depremle alakalı uyarılar gelmeye devam ediyor. Bu bağlamda bazı açıklamalar yapan İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanı Özlem Tut, ihtimaller dahilinde olan bir 7.5'lik depremde Fatih, Bayrampaşa, Güngören, Avcılar, Zeytinburnu, Esenyurt, Bahçelievler, Küçükçekmece, Beylikdüzü, Esenler, Bakırköy, Bağcılar ve Büyükçekmece'nin büyük hasar alacağını söyledi.

Başta İçişleri Bakanlığı olacak şekilde İBB ve diğer ilişkili kurumlar İstanbul’da olması beklenen büyük depreme karşı uyarılar yapıyor. Bu uyarıların sonuncusu İBB’den geldi.

Zemin yapısı zayıf bölgeler büyük hasar alacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanı Özlem Tut, şehirdeki riskli bölgelerle ilgili konuştu. Tut, deprem ihtimallerinde, fay hattına yakın, yeterli mühendislik hizmeti almamış yapılardan meydana gelen ve zemin yapısının güçlü olmadığı bölgelerin en büyük zararı alacağının tahmin edildiğini açıkladı.


13 ilçe tehlikede

Özlem Tut, "Bu bölgeler Haliç'in batısı ve TEM otoyolunun güneyindeki ilçeler… Fatih, Bayrampaşa, Güngören, Avcılar, Zeytinburnu, Esenyurt, Bahçelievler, Küçükçekmece, Beylikdüzü, Esenler, Bakırköy, Bağcılar, Büyükçekmece." dedi.

2012'den beri 72 bin 490 bina yıkıldı

Öte yandan 2012 yılından bu yana İstanbul'da 79 bin 891 riskli bina saptayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bu binaların 72 bin 490 tanesine yıkma işlemi gerçekleştirdi. İBB’nin hazırladığı raporda 7,5 büyüklüğündeki bir depremde 91 bin 81 binanın ağır veya çok ağır hasar, 167 bin 116 binanın ise orta hasar göreceği öngörülmüştü.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr