01.07.2022-11:27 (Son Güncelleme:01.07.2022-12:02)

Bedelli Askerlik affı nedir, kimleri kapsıyor? Bedelli teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi: 550 bin kişi yararlanabilecek

Askeri Ceza Kanunu ve Bazı kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Yeni düzenlemeye göre yoklama kaçağı ve bakaya durumundaki 550 bin kişinin bedelli askerlikten yararlanabilmesinin yolu açılmış oldu. Bedelli Askerlik affı nedir, kimleri kapsıyor? sorularının cevaplarını ve daha fazlasını sizler için derledik.

Askeri Ceza Kanunu ve Bazı kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulu tarafından kabul gördü.

Kabul edilen maddeler doğrultusunda, firar ve izin tecavüzü gibi suçlarla ilgili olarak, hakkında ön inceleme yapılanın bulunamaması sebebiyle ifade almayı imkansız hale getiren zorunlu durumlarda, ilgilinin ifadesi alınmayacağı açıklandı.

Erbaş ve erlerden askeri araçları kullanmakla görevli olanlar, araç kazası sebebiyle harp malzemesine zarar vermek suçundan kast veya ağır kusur nedenleriyle mahkum olmaları durumu dışında, aracın kullanımı sebebiyle meydana gelebilecek zararları tazminle sorumlu tutulmayacak.

Genelkurmay başkanının yaş haddi 72 yaşına kadar uzatılabilecek

Genelkurmay Başkanının yaş haddi, birer yıllık süre ile 72 yaşına kadar Cumhurbaşkanlığı tarafından uzatabilecek. Yüksekokul mezunu astsubaylara bir kademe uyumluluğu hayata geçirilerek, dokuzuncu derecenin ikinci kademesinden göreve uygun hale getirilecek. Görevde olan ve emekli personele de bir kademe intibakı sağlanacak.


İdare mahkemesi yetkili olacak

Milli Savunma Bakanlığı kadrolarında çalışan kamu görevlileri ile Askeralma Kanunu kapsamında askerlik hizmetini yerine getiren yedek subaylar ve yedek astsubaylar ile erbaş ve erleri yakından ilgilendiren ve askeri hizmete dair idari işlem ve eylemlerden doğan uyuşmazlıkların çözümünde ilgilinin görev yaptığı yerin idari yargı yetkisi yönünden bağlı olduğu bölge idare mahkemesinin bulunduğu yerdeki idare mahkemesi söz sahibi olacak.

Bedelli askerlikten vazgeçenlere yeni bir hak verilmeyecek

Yoklama kaçağı, saklı veya bakaya olanlar bedelli askerlik hizmetinden yararlanamayan yükümlülerin bu hizmetten faydalanabilmelerine imkan sağlanıyor. Bu bağlamda, 'askerliğe elverişli' kararı verilmiş olanlar bedelli askerlikten yararlandırılacak. Ödenecek bedel, ödemenin yapıldığı gün geçerli olan memur aylık katsayısı dikkate alınarak açıklanacak. Seçim sonrasında bedelli askerlikten yararlanma hakkı elde edip de vazgeçenlere yeni bir hak sunulmayacak.


550 bin yükümlü bedelli askerlikten yararlanabilecek

Düzenleme ile birlikte harekat ve yurt dışı operasyon görevleri sebebiyle uzman erbaşlıktan astsubaylığa geçiş sınavlarına katılamayan uzman erbaşlara bu statüye geçiş için ilave sınav hakkı sunulacak. Teklifle birlikte yoklama kaçağı, saklı veya bakaya olup bedelli askerlik hizmetinden yararlanamayan yaklaşık 550 bin yükümlünün bu hizmetten faydalanabilmeleri için düzenlemeler hayata geçirilecek. Ödemeleri gereken yabancı ülke parasını ödemedikleri veya herhangi bir takvim yılında toplam 184 gün ve daha fazla süreyle yurt içinde bulundukları için dövizli askerlik kapsamından çıkarılan vatandaşlarımızın askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılmalarına imkan tanınacak.

ibrahim_313@outlook.com.tr