19.04.2023-12:43 (Son Güncelleme:19.05.2024-19:10)

Başkan Erdoğan canlı yayında açıkladı: Afetlere karşı İstanbul Mekansal Strateji Planı'nı hayata geçiriyoruz

TRT ortak yayınında kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Erdoğan, “Afetlere karşı İstanbul Mekansal Strateji Planı'nı hayata geçiriyoruz” dedi. İşte detaylar…

7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde 50 binden fazla vatandaşımızı kaybettiğimiz, 11 ilde büyük yıkım yaşadığımız afet sonrası zorlu günler geçiren Türkiye, başta deprem bölgeleri olmak üzere yeniden yapılanma çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.

TRT ortak yayınına katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "5 yıllık takvim çıkardık. Proje sadece İstanbul'u değil Marmara'yı, Trakya'yı içeriyor. Afetlere karşı İstanbul Mekansal Strateji Planı'nı hayata geçiriyoruz" diyerek detayları aktardı.

İşte Başkan Erdoğan’ın açıklamalarının satır başları;

"Yeni bir hazırlığın ıçerisındeyiz"

"Deprem riskiyle ilgili İstanbul, tartışmaların en yoğun yaşandığı yer. Riskli alanlardaki yapıların taşınmasıyla ilgili çalışmalar ne düzeyde?" sorusuna Erdoğan, "İstanbul'un 39 ilçesini kapsayan bir risk haritasını Bakanlığımız çıkarttı. Buna göre İstanbul'da 220 bin bina ve yaklaşık 1,5 milyon bağımsız bölüm risk altında." cevabını verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugüne kadar acil dönüşmesi gereken toplam 695 bin konutun dönüşümünün tamamlandığını aktararak, 39 ilçede, 412 milyon metrekare büyüklüğe sahip 188 ayrı alanda kentsel dönüşüm projelerini sürdürdüklerini söyledi.

Bu kapsamda halen 93 bin konutun inşasının devam ettiğini belirten Erdoğan, şöyle devam etti::

"Şimdi yeni bir hazırlığın içindeyiz. İstanbul'da toplam 1 milyon nüfuslu 2 ayrı şehir kuralım. Bu Kanal İstanbul'un bir tarafında 500 bin, bir diğer tarafında 500 bin olmak üzere, böyle bir rezerv alan oluşturalım. Bu, şu demektir, yani Avrupa ve Asya yakasında 500 bin, 500 bin, 1 milyonluk bir rezerv alanı. Şehrin iki yakasının çeperlerinde yapacağımız bu yerleşimler, adeta uydu kent modeli olacak. Bunun için de Anadolu ve Avrupa yakasında 130 milyon metrekare yere ihtiyacımız var. Bakanlığımız yerleri büyük ölçüde belirledi. Bu alanlarda yapılacak konutlar, sadece riskli binasını dönüştürmek isteyen vatandaşlarımız için kullanılacak. Mesela Avcılar'da bu tür sıkıntıları çok yaşadık. Bunu yaşadığımız zaman, Avcılar'daki vatandaşlarımıza biz yeri gösterdiğimizde, endişeyle buralara taşınmadılar ama şimdi bu tür olaylar, onların bu türlü yaklaşımlarını da teşvik ediyor."

"İstanbul'a yeni toplanma alanları kazandıracağız"

İstanbul ile ilgili çalışmaları anlatan Erdoğan, "İstanbul'a ilave nüfus gelmeyecek, yeni bir nüfusun da gelmesine müsaade etmeyeceğiz. İstanbul'un merkezindeki riskli bölgelerde yoğunlaşan nüfusu, deprem riski az olan çeperlere doğru dağıtacağız. Ayrıca 500 bin konutun da bir kısmını yerinde dönüştüreceğiz, bir kısmını da zemin etütleri uygun olan, müsait olan yerlerde yapacağız. Çünkü sağlıksız konutları dönüştürürken, boşalan alanları yeşil alanlarla, sosyal donatı alanlarıyla değerlendireceğiz. Böylece şehre yeni toplanma alanları kazandırmış olacağız." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'un trafiğini de rahatlatacaklarını dile getirerek, şöyle konuştu:

"Şehrin havasını, suyunu, derelerini temizlemek zorundayız. Bu benim belediye başkanlığımdan gelen aynı zamanda tecrübem. Bakın şu anda siz Londra'da kalkıp Londra merkeze giremezsiniz. Hepsi belli bir izne tabi, belli bir bedeli var. Bu bedeli ödersiniz, bu şekilde girersiniz. Bunun için de biz, 5 yıllık bir takvim çıkardık. Projemiz, sadece İstanbul'u tek başına değil, tüm Marmara'yı, Trakya'yı içeriyor. Bölgenin tamamını, konutları, sanayisi, kültürü, ticareti ile geliştireceğiz. Gelecekteki depremlere karşı hazırlıklı hale getireceğiz. Bu kapsamda afetlere karşı İstanbul Mekansal Strateji Planı'nı hayata geçiriyoruz. İşte bakın kültürel noktada bir adım attık. Ne yaptık? Rami'deki kışlayı getirdik, Milli Kütüphane haline dönüştürdük.

7 coğrafi bölgede 7 rezerv şehir projesi

Şu anda tıklım tıklım her gün orası doluyor, taşıyor. Aynen Ankara'daki Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi gibi 24 saat açık, ikramlar vesaire hepsiyle birlikte. Ege Bölgemiz için de benzer bir çalışma hazırlığımız var. Rezerv Şehir Projemizi deprem tehlikesinin yüksek olduğu tüm bölgelerde yaygınlaştıracağız. Depremi yaşayan yerlerden başlayarak 7 Coğrafi Bölgede 7 Rezerv Şehir Projesi için çalışmalara başladık."

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
SIRADAKİ VİDEOLAR

TÜBİTAK Başkanı Koronavirüs Aşısı ve İla...

Yeşilçam Oyuncularının Hüzün Dolu Hikaye...

Kurye Terörü! Sipariş Götürdüğü Binaya İ...

Rolleri Uğruna Değişen Oyuncular

84 Yaşında Koronayı Yendi

İnternetten Ders Anlatan Öğretmen Kamera...

Kavun Çekirdeğinin Faydaları Neler?

Hırsızlık Yapan Anne Polisi Gözyaşlarına...

Define Ararken Bulduğu Sandıktan Çıkanla...

Cinsel İçerikli Görüntüleri İnternete Sı...

Kemal Sunal Filmlerinin Kadınlarının Son...

Düzce’de Polisin Kurduğu Özel Ekip Yaşlı...

Filistin'den Atılan Roketler İsrail'de S...

İşgalci İsrail Saldırılarına Gazze'den R...

Beşiktaş Şampiyonluk Coşkusunu Çarşı'da...

Beşiktaş'ın Şampiyon Olduğu An! Sergen...

Ağrı’da Şehit Olan Polis Veli Kabalay De...

Salih Uçan Gelecek Sezon İçin Son Kararı...

Gazze’de Enkazdan Balıkları Kurtaran Çoc...

İstanbul’da Drift Yapan Magandalar Yayal...

Acılı Ailelerden CHP’ye Tepki Geldi

Elazığ'da 190 Küçükbaş Drone Sayesinde B...

Antalya’da ‘Savcı Akrabam Var’ Diyerek P...

İstanbul’da Cadde Ortasında Silahlı Çatı...

İstanbul’da İki Grup Arasında Kavga

Antalya'da 15'inci Kez Kısıtlama Cezası...

İstanbul’da Etrafa Rahatsızlık Veren Alk...

Çekya İsrail’e Destek Verdi

Türkiye’nin Sodyum İhtiyacını Karşılayan...

İsrail Gazze’deki Camileri Vurdu