23.05.2024-11:12 (Son Güncelleme:23.05.2024-17:33)

Bakan Şimşek’ten Arap ülkelerine mesaj: ‘Finansal risk ortadan kalktı’

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Arap ülkelerinin Türkiye ile anlaşma yapma konusunda çekingenlik yaşamaması gerektiğini dile getirdi. Bakan Şimşek, TL’de değer kaybı olabilecek olsa da volatilitenin (finansal risk) ortadan kalktığını söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ile Arap ülkeleri arasında ticaret ve yatırımları artırmanın en önemli yollarından birinin serbest ticaret anlaşmaları (STA) olduğunu belirtti. İstanbul'da düzenlenen Uluslararası Arap Bankacılık Zirvesi'nin açılışında konuşan Şimşek, Arap ülkeleri ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkileri güçlendirmekten bahsetti. Arap ülkelerinin sermaye ihracı yapan ülkeler olduğunu vurgulayan Şimşek, ekonomilerini çeşitlendirmek ve imalat sektöründe ilerlemek istediklerini dile getirdi ve Türkiye'de yatırım yaparak bunu başarabileceklerini belirtti.

Finansal risk ortadan kalktı

"İlişkilerimiz mükemmel durumda. Bu durumdan en iyi şekilde faydalanabilmek için serbest ticaret anlaşmalarının büyük bir fırsat sunduğuna inanıyorum. Arap ülkeleri STA'larla ilgili çekinceleri bir kenara bırakmalıdır" diyen Şimşek, Türkiye ile Arap ülkeleri arasında turizm, inşaat ve savunma sanayi gibi alanlarda işbirliği yapılmasının en kolay olduğunu belirtti.


Son yıllarda Türkiye'nin savunma sanayinde kaydettiği ilerlemelere dikkat çeken Şimşek, geliştirme projeleri sayısının artması ve ihracat hacmindeki büyümeyle ilgili bilgi verdi. "Komşu ülkelerle ortak tasarım, geliştirme ve imalat projeleri yürütüyoruz" diye ekledi.

İnşaat sektöründe birçok ülkeyle ortak rol oynayabiliriz

Ayrıca, inşaat sektöründe Afrika, Orta Asya ve Libya, Suriye, Ukrayna gibi ülkelerin yeniden inşasında ortak rol oynama potansiyelimiz olduğunu da vurguladı.

Bakan Şimşek, Türk Lirası'nda gelecek dönemde bir miktar değer kaybı olabileceğini ancak volatilitenin azaldığını belirtti. "TL'de bir miktar zayıflık olabilir, ancak volatilite oldukça azalmış durumda. Program öncesinde yaşanan aşırı dalgalanma artık gelişmekte olan ülkelerin genelindeki bant içinde sınırlı kalmış durumda" dedi.

kursat@haber365.com.tr