26.05.2024-16:30 (Son Güncelleme:26.05.2024-16:30)

Bakan Şimşek konut fiyatlarını düşürecek hamleyi duyurdu: Yeni düzenleme ile yatırımların önü açılacak

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konut fiyatlarında düşüşü ile kentsel dönüşümde finansman ihtiyacını karşılayacak olan yeni düzenlemeyi duyurdu. Bakan Şimşek, yeni düzenleme ile gayrimenkulde yatırım fonlarının önünün açılacağını söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kentsel dönüşüm ve konut arzının artırılmasına yönelik yeni çalışmalara dair önemli bilgiler paylaştı. Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) hazırladığı Proje Gayrimenkul Yatırım Fonu (Proje GYF) düzenlemesinde son aşamaya gelindiğini belirten Şimşek, bu düzenleme ile gayrimenkul yatırım fonlarının (GYF) gayrimenkul projelerine yatırım yapmasının önünün açılacağını ifade etti.

Yeni düzenleme ile gayrimenkulde kısıtlamalar ortadan kalkacak

AA’da yer alan habere göre; Şimşek, bu düzenlemeyle gayrimenkul yatırım fonlarının portföylerinin uygun hale getirilip tür değişikliği yapılacağını ve bu sayede konut arzının artmasıyla birlikte konut fiyatlarının düşüş eğilimine gireceğini söyledi. Ayrıca, bu fonların yeni düzenlemeye kadar gayrimenkul projelerine yatırım yapamadığını ve inşaat işlerini üstlenemediğini belirten Şimşek, SPK'nin düzenlemesiyle bu kısıtların ortadan kalkacağını kaydetti.

Proje gayrimenkul yatırım fonlarının, artık kendilerinin veya başkalarının geliştirdiği projelere yatırım yapabileceğini aktaran Şimşek, "Bu fonlar, portföylerine üzerinde proje geliştirilecek arsa ve gayrimenkul projelerini dahil edebilecek. Bu tür fonlar, 'proje gayrimenkul yatırım fonu' olarak anılacak ve mevcut gayrimenkul yatırım fonlarından farklı olacak," dedi.


Yatırımcı için güvenlik teminatı olacak

Bakan Şimşek, SPK tarafından hayata geçirilecek bu düzenlemenin, yatırımcıların proje kaynaklı risklerinin azaltılabilmesi amacıyla teminat mekanizması getirdiğini ve böylece fonun hasılat paylaşımı sözleşmelerinden doğan haklarını güvence altına alacağını belirtti. Yatırımcıların, proje bitiminde gayrimenkulün satışından veya kirasından gelir elde edebileceği gibi, ayni çıkış yaparak ev sahibi olma imkânına da sahip olacağını vurguladı.

Şimşek, SPK tarafından ihraç belgesi onaylanan 184 gayrimenkul yatırım fonu bulunduğunu ve halihazırda portföyü oluşan 149 fonun portföy büyüklüğünün 82,7 milyar lira civarında olduğunu belirtti. Yeni düzenlemeyle bu fonların sayısının artmasının beklendiğini ifade eden Şimşek, bu fonların teminat temelli sağlam yapısıyla gayrimenkul proje üretiminin güvenle hayata geçirilebileceğini söyledi.

Tasarruf eğiliminde artış bekleniyor

Şimşek, düzenlemeyle toplumda genel tasarruf eğiliminde artış beklendiğini ve bunun kentsel dönüşümün finansmanında ve konut arzının artırılmasında önemli bir enstrüman olacağını belirtti. Bu yatırım fonlarının, geliştirecekleri projeler ve diğer projelerden alabilecekleri konut nitelikli bağımsız bölümlerle konut piyasasında arz hareketliliğini artıracağını ve böylelikle fiyatların düşüş eğilimine geçmesinde büyük katkılar sağlayacağını vurguladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Proje Gayrimenkul Yatırım Fonlarının kurulmasına yönelik düzenleme yapıyoruz. Böylece kentsel dönüşümün finansmanına ve konut arzının artırılmasına katkı sağlayacağız. Bu sayede konut ve kira fiyat artışları düşecek, her kesim için konut erişilebilirliği kolaylaşacaktır," ifadelerini kullandı.

kursat@haber365.com.tr