02.06.2021-18:23 (Son Güncelleme:02.06.2021-18:31)

Avusturya'da Camilere Irkçı Söylemli Levhalar Asıldı

Avusturya'da, camilere ırkçı söylemler bulunduran levhalar asılıdı. Asılan levhalarda Müslümanlar hedef alındı.

Avusturya'nın başkenti Viyana'da birçok camiye ırkçı söylemler ile yazılı levhalar asıldı. ‘Dikkat siyasal İslam yakınlarında, fazla bilgi için İslam Haritası’ ifadesinin yazıldığı ve sakalı olan, takkesi de başında bir erkek resminin yer aldığı levhalar asıldı. Hükümetin, Müslümanları potansiyel suçlu gösteren "İslam Haritası" uygulamasının ardından başkenti Viyana’da çok sayıda camiye yakın yerlere "Dikkat siyasal İslam yakınlarında, fazla bilgi için İslam Haritası" ifadesinin yazılı olduğu ve üzerinde sakalı olan ve takke takan bir erkek resminin bulunduğu levhalar asılarak mesaj verilmeye çalışıldı. Avusturya’da Müslümanları temsil eden Avusturya İslam Cemaati'nden (İGGÖ) yapılan yazılı açıklamada, başkentteki birçok caminin bu levhalarla hedef gösterildiği bildirildi.

ALDIRILMASI İSTENDİ

Yapılan açıklamada, "İslam Haritası" diye bilinen ve Müslümanlara ait kurumlara yönelik detaylı bilgilerin yayınlandığı dijital haritanın, daha fazla kışkırtma ve tehlikeye neden olmadan yeniden kaldırılması söylendi. Diğer yandan ülke basınında yer alan haberlerde, İslam karşıtı levhaların, ırkçı Kimlikçiler (Identitären) hareketine yakın çevrelerce yapılmış olabileceği belirtildi. Haberde Kimlikçiler Hareketi sözcüsü Martin Sellner’in dijital platformda levhalar asılırken çekilmiş fotoğrafları paylaştığı söylendi. İGGÖ, Salzburg kentinde bir camiye de 30 Mayıs'ta ırkçı saldırı düzenlendiğini, caminin giriş kapısına "Önder ('Führer'-Hitler için kullanılan övgü ifadesi) geri dönüyor' yazıldığını belirtmişti.

'İSLAM HARİTASI' ADI ALTINDA FİŞLEME YAPILIYOR

İktidardaki merkez sağ Avusturya Halk Partisi (ÖVP) ve Yeşiller Partisi koalisyon hükümetinin öncülüğünde kurulan Siyasal İslam Dokümantasyon Merkezi, Müslümanlara ait cami ve eğitim merkezi gibi çeşitli kuruluşların, hangi çatı derneğine bağlı olduğu; dünya görüşleri, yöneticileri, adresleri gibi detaylı bilgilerin yer aldığı "İslam Haritası" adı verilen bir dijital haritayı kamuoyuyla paylaşmıştı.

HÜKÜMET, MÜSLÜMANLAR ÜZERİNDEN ÇIKIŞ YOLU ARIYOR

Viyana Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ednan Aslan'ın kurduğu ekibe yaptırılan çalışmaya tepki gösteren çeşitli kesimler, dijital haritanın Müslümanları potansiyel suçlu gösterdiğini, bir tür fişlemeyi andırdığını ve yolsuzluk soruşturmalarından bunalan hükümetin bir kez daha çıkış yolu olarak Müslümanlar üzerinden toplumu manipüle etmeye çalıştığını bildirmişti.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr